4. 11. 2022

Program zájezdu Zugspitze

Podrobně rozepsaný program na nejvyšší horu Německa

1. den: V brzkých ranních hodinách vyrazíme z nástupních míst přes Prahu do Německa na parkoviště v obci Hammersbach (760 m.n.m). Sbalíme si věci a vystoupáme turistickou cestou do soutěsky Höllental, kde můžeme projít nádhernou soutěskou s mnoha tunely, vodopády a výhledy na divokou řeku Hammersbach až do uzavřeného údolí, kterým podél říčky dojdeme až k chatě Höllentalanger Hütte (1 381 m.n.m), do místa našeho dnešního ubytování.

Délka túry: 5 h (stoupání 771 m, klesání 120 m). Mapka a převýšení.

2. den: od chaty dojdeme ke středně obtížné ferratě Höllental-Klettersteig (C), označovanou jako nejkrásnější ferrata na Zugspitze. Pod hřebeny masívů Riffelköpfe a Riffelwand Spitze vystoupáme k malému ledovci Höllentalferner, po němž absolvujeme krátký snadný přechod. Finální stoupání ferratou (B/C) k oblíbenému vrcholu Zugspitze (2962 m.n.m) s možností občerstvení v chatě Münchener Haus. Až se pokocháme výhledy na Alpy, sjedeme lanovkou do údolí do obce Ehrwald, kde máme zajištěno ubytování.

Délka túry: 8 h (stoupání 1600 m, klesání 100 m). Mapka a převýšení.. Velmi schopní a vytrvalí turisté mohou z vrcholu do obce Ehrwald sestoupit ferratou a chodníkem pod lanovkou (+3 hod, převýšení 2000 m).

3. den: Vyhlídkovým vláčkem přejedeme do obce Grainau a pěšky se snadno dostaneme na parkoviště k autu v obci Hammersbach. Návštěva zámku Neuschwanstein a přejezd Německa s návratem do ČR ve večerních hodinách.

Pro rezervaci zájezdu na Zugspitze klikni na tento odkaz.

Obtížnost:
Absolvujeme lehčí ferraty o obtížnosti A až C. Zájezd je koncipován pro zkušenější ferratisty, ale i pro ty, kteří nemají s lezením a zajištěnými cestami žádné zkušenosti. Náš profesionální instruktor vás naučí jak se správně a bezpečně po ferratách pohybovat. Jednotlivci by měli být schopni zvládnout za den 9 h chůze v horském prostředí. Nejvyšší převýšení 1 600 m absolvujeme při výstupu na Zugspitze, ostatní dny už bude převýšení nižší a existují zde možnosti využít lanovky. Zdravý strach z výšek nesmí chybět, ale není radno přeceňovat své síly. Pokud trpíš panickým strachem z volné hloubky či závratěmi, nebude pravděpodobně účast vhodná. Vzhledem k charakteru aktivit na zájezdu – ferraty a pohyb po ledovci – doporučujeme připojištění k základnímu pojištění léčebných výloh, např. výhodné členství Alpenverein s celoročním pojištěním sportovních aktivit. Počasí je v Alpách jako v každých horách těžko předvídatelné.

Povinné vybavení:
Sedací úvazek (sedák), hrudní úvazek (prsák), nesešitá plochá smyčka (minimálně 160 cm dlouhá, nosnost minimálně 15 Kn), horolezecká přilba, jistící set (brzda) na zajištěné cesty, turistický cepín, turistické mačky, HMS karabina na uvázání na lano na ledovci. Toto vybavení si můžeš zapůjčit v naší půjčovně. Druh a množství si zvolíš v přihlášce. Lana k navázání na ledovci zajistíme my. Podrobnější informace o vhodném vybavení a jeho správném používání najdeš v článku Vybavení na zajištěné cesty.

Doporučené vybavení:
Na 2,5 dne přechodu v pohoří Wetterstein si poneseme všechny věci s sebou v batohu. Snadno vše potřebné sbalíš do batohu o velikosti cca 40 - 50 l. Netřeba váhu zbytečně přehánět, při přechodu by tě mohla zbytečně omezovat. Potřebovat budeme vložku do spacáku a zásoby jídla na stravování přes den. Pohodlné praktické oblečení do chladného i teplého počasí, stejně tak pro případ deště. Pevné nízké nebo kotníkové boty, podle vlastních preferencí. Věci využitelné jen na zpáteční cestě domů lze ponechat v autě, se kterým se znovu setkáme až na konci přechodu.

Klimatické podmínky:
Budeme se pohybovat ve výškách 700 až téměř 3 000 m ve vysokohorském prostředí. Denní teplota se může pohybovat v létě mezi 5°C až 20°C, kdy nás může pěkně hřát sluníčko, ale překvapit nás může i vítr, déšť a chlad. Na vrcholu Zugspitze může být okolo 0°C. Proto je dobré, co se týče vybavení, být připraven na vše.

243120957_10209743318936834_523080536539876323_n
Autor:
Patrik Škoda