9. 3. 2015

Vybavení na zajištěné cesty (via ferrata, klettersteig)

Mezi lidmi panuje spousta mýtů, legend a omylů opřádající vybavení na zajištěné cesty. Některé jsou úsměvné, jiné bohužel život ohrožující. Podíváme se podrobně na každou část vybavení a řekneme si jak je to správně a bez kompromisu!

Zajištěné cesty (via ferrata, klettersteig) jsou turistické cesty osazené jistícími lany, umělými prvky, žebříky atd. vedené v horském terénu nebo ve skále. Logicky zde hrozí objektivně větší riziko než při běžné pěší turistice. Není třeba mít zbytečný strach. Stačí trochu respektu a pokory. Správným chováním a používáním vhodného bezpečnostního vybavení toto riziko minimalizujme.

Svatá trojice (přilba, úvazek, brzda)

Jedno bez druhého nemá, až na výjimky o kterých si řekneme níže, smysl. Je nutné používat kvalitní horolezecké vybavení od renomovaných výrobců, kteří splňují aktuální normy a bezpečnostní standardy. Zároveň musíme brát v potaz, že vývoj jde neustále dopředu a to co platilo včera, dnes již nemusí být úplně pravda. Jedná se zejména o vývoj norem a bezpečnostních standardů, které reflektují poznatky z praxe, ale také o neustálý pokrok v používaných materiálech a technických řešeních. Informace pro vás vždy aktualizujeme v souladu s nejnovějšími poznatky.

Horolezecká přilba

Chrání především před pádem kamení a nárazem do hlavy při pádu. Z hlediska rizika je primární ochrana před padajícími předměty. Při pohybu v horách a zejména při výstupech zajištěnými cestami se většinu času pohybujeme v místech, které jsou ohroženy pádem kamení a jiných předmětů z výše položených partií. Kameny mohou padat v důsledku pohybu lidí či zvířat, díky tání sněhu, dešti, erozi atd. Je to nejběžnější riziko, které nám v horách hrozí, proto při pohybu v takto ohrožených místech nasazujeme přilbu jako první. V horách bohužel nepadají jen kameny, ale při pohybu po via ferrata se můžete celkem běžně setkat s padajícími mobilními telefony, fotoaparáty, svačinami, lahvemi s pitím, částmi vybavení nebo celými batohy.

Druhou funkcí je ochrana hlavy při vlastním pádu. Pády na zajištěných cestách nejsou častou záležitostí. Většinou se jedná o kratší pád či zavrávorání, při kterém hrozí náraz hlavy o skálu. Také při prolézání skalních oken, pohybem v komínech a pod převisy při nepozornosti hrozí boule na hlavě. Přilba je pak jedna z věcí, která vám zachrání zdraví a zachová úsměvnou vzpomínku na krásný den v horách.

Je bezpodmínečně nutné používat certifikovanou horolezeckou přilbu, která je na výše uvedené možnosti konstruovaná. Zcela nevhodné jsou cyklistické přilby, které jsou konstruovány na úplně jiná rizika a díky svým velkým větracím otvorům nechrání proti padajícím předmětům. Přilby na další sporty jako lyžovaní atd. nejsou také vhodné.

Přilby se v současnosti vyrábí z plastů, přičemž rozlišujeme dvě základní konstrukce:

Horolezecká přilba se skořepinou z tvrdého plastu vhodná pro zajištěné cesty

  • Přilby s tenkou skořepinou z tvrdého plastu - konzervativní konstrukce, vynikají velkou mechanickou odolností při hrubém zacházení (přeprava, skladování atd.). Proto jsou vhodné zejména do půjčoven a pro nejnáročnější horské akce. Jejich nevýhodou je mírně větší hmotnost.

Horolezecká přilba s polykarbonátovou skořepinou vhodná pro zajištěné cesty

  • Přilby z lehčeného plastu - moderní konstrukce, materiálem je většinou polykarbonát, jsou velmi lehké, anatomicky tvarované a velmi příjemné na nošení. Jsou ideální pro zážitkové a sportovní akce, kde nejvíce oceníte tyto výhody. Vzhledem ke konstrukci jsou křehčí a je nutné se k nim podle toho chovat.

Stran bezpečnosti je jedno jakou konstrukci si vyberete. Pro výběr přilby by neměla být nikdy hlavním kritériem cena. Levnější přilby jsou často velmi univerzální, tudíž nepříliš ergonomicky tvarované a tím pádem nejsou na hlavě příliš pohodlné. Hlavním kritériem by měl být komfort nošení. Přilba, která vám na hlavě sedí tak, že o ni nevíte, je jediné správné řešení. Naopak helma, která vás kouše, tlačí či tíží - tedy po všech stránkách nepohodlná je velmi nebezpečné řešení, protože ji nebudete chtít nosit. Respektive si ji při každé příležitosti budete sundávat a její nejčastější místo bude v batohu, kde vás rozhodně neochrání. Přilbu vždy pečlivě před koupí vyzkoušejte.

Jistící postroj (úvazek, úvaz)

Další riziko, které nám hrozí na zajištěných cestách, je vlastní pád. Abychom mohli pád zachytit, je nutné použít vhodný jistící postroj. Jistící postroje se dělí na:

Sedací úvazek vhodný pro zajištěné cesty

  • Sedací úvazek - postroj, jehož konstrukce nám fixuje pas a stehna. Bod navázání je v úrovni pasu, tedy pod těžištěm lidského těla. Používá se zejména pro sportovní lezení, kde předpokládáme kontrolované pády. Lezec je schopný pád řídit a ovládat mimo jiné zpevněním bederních svalů. Při nekontrolovaném pádu se tělo díky nízkému bodu navázání přetáčí hlavou dolů a hrozí extrémní riziko vážného zranění bederní páteře. Při lezení s batohem je toto riziko téměř stoprocentní. Proto na zajištěné cesty není použití samostatného sedacího úvazku vhodné.

Hrudní úvazek vhodný pro zajištěné cesty

  • Hrudní (prsní) úvazek - používá se výhradně v kombinaci se sedacím úvazem, s nímž se provazuje plochou nesešitou smyčkou délky minimálně 160 cm a nosnosti 15 Kn. Díky hrudnímu úvazu zvýšíme bod navázání téměř k prsům a tím pádem tělo zachycujeme téměř v ideálním těžišti. Kombinovaný úvazek (sedací + hrudní) se používá zejména při lezení v horách s batohem.

Celotělový úvazek vhodný pro zajištěné cesty

  • Celotělový úvazek (postroj) - úvaz jednodílné konstrukce, který má bod navázání v oblasti prsou a tím pádem tělo zachycujeme téměř v ideálním těžišti. Jeho použití je stejné jako u kombinovaného úvazku.

Samostatný sedací úvazek lze používat na velmi lehkých zajištěných cestách do obtížnosti B, kde téměř nehrozí riziko většího pádu. Často se ale v praxi setkáte s tím, že jej zkušení nebo neznalí lezci používají i u těžších zajištěných cest. Tato praxe buďto pramení z toho, že si riziko uvědomují, ale jsou jej ochotni podstoupit, nebo z holého faktu neznalosti problematiky, což je horší případ.

Od stupně obtížnosti C podle rakouské klasifikační stupnice, bychom měli používat vždy kombinovaný nebo celotělový úvaz. V případě pádu zachycuje totiž tělo v téměř ideální poloze a nehrozí poranění beder a bederní páteře jako při použití samostatného sedacího úvazku. Na všechny akce CK FRČÍME vyžadujeme použití kombinovaného (sedací + hrudní) nebo celotělového úvazku.

Tlumič pádu/pádová brzda (jistící set via ferrata)

Ferratový set k zachycení pádu a pohlcení pádové energie vzniklé při pádu. V současnosti se vyrábí zcela výhradně párací brzda. V minulosti se hojně používaly tzv: protahovací brzdy na principu Stichovy brzdy (destičky), které jsou již zastaralé a mohou být i nebezpečné.

Protahovací brzda pádové energi pro výstup zajištěnými cestami

  • Protahovací (Stichova) brzda - vzhledem k aktuálním poznatkům se od její výroby již upustilo. Brzda funguje na principu tření lana v kovové brzdě, čímž se pohltí podstatná část pádové energie. Dlouholetou praxí se zjistilo, že brzda nejen svým používání stárne a v čase se mění její vlastnosti k horšímu. Brzdící lano v místech ohybu v brzdě časem tvrdne a brzda tak částečně nebo téměř zcela ztrácí své původní vlastnosti a stává se nebezpečnou. Pokud takovou brzdu vlastníte, doporučujeme ji vyřadit a nahradit páracím modelem.

Párací brzda pádové energie pro výstup zajištěnými cestami

  • Párací (trhací) brzda - funguje na principu párání přesně dimenzovaných švů pod určitým zatížením, čímž se pohltí podstatná část pádové energie. Je velmi kompaktní a její vlastnosti nedegradují v čase. V současné době se již jiný typ brzdy prakticky nevyrábí.

Brzda jakékoliv konstrukce v případě zachycení pádu, při němž zafunguje princip brzdy, je vždy určena k vyřazení. Moderní brzdy jsou dále vybaveny kvalitními dlaňovými karabinami splňujícími normu a požadavky na pohyb po zajištěných cestách a velmi často elastickými popruhy.

Dlaňové karabiny - drtivá většina moderních brzd je vybavena takzvanými dlaňovými karabinami. Tyto jsou speciálně vyvinuté pro jištění na zajištěných cestách a vyznačují se velmi snadným ovládáním, které hravě zvládne i absolutní začátečník. Dříve se hojně vyskytovaly brzdy s karabinou klasické konstrukce, jejíž ovládání však vyžaduje cvik. V praxi máme ověřeno, že postup po zajištěné cestě s dlaňovými karabinami je podstatně rychlejší než se starším klasickým typem. Jednoznačně doporučujeme nákup nové brzdy vybavené dlaňovými karabinami.

Pružné smyčky (popruhy) - nové brzdy jsou v současnosti většinou vybaveny pružnými smyčkami, které zajišťují kompaktnost a větší komfort při pohybu. V minulosti se vyskytl problém se snížením nosnosti popruhů s všitou gumou, které časem ztrácely svoje vlastnosti. Všichni renomovaní výrobci takové produkty stáhli a na základě poznatků nové modely vybavili elastickými popruhy, které tímto neduhem netrpí. Pokud vlastníte starší typ brzdy a nejste si jisti, zda splňuje nejnovější normy, kontaktujte výrobce.

Ještě poměrně nedávno jste se na zajištěných cestách mohli setkat s pestrou škálou lidové tvořivosti. Nebylo raritou potkat "lezce" vybavené jistícími smyčkami přivázanými k opasku, rodiče s dětmi přivázanými na prádelní šňůře a další příšernosti. S rostoucí popularitou zajištěných cest a osvětou na poli bezpečnosti tyto pokusy pomalu mizí. Nehazardujte se svým zdravím či životem zcela zbytečně a používejte moderní vybavení renomovaných výrobců.

Pavel Mrhálek
Autor:
Pavel Mrhálek (Pavlos)