25. 10. 2022

Východní Sardinie na kole

Podrobný program zájezdu Východní Sardinie na kole

1. den: Odjezdový den
Brzy ráno odjezd z nástupních míst přes Rakousko do Italského Livorna. Noční trajekt na Sardinii (22:00-6:00) s noclehem na palubě. Možnost zajištění kajuty za příplatek cca 2000 Kč/kajuta pro 4 osoby.

2. den: Nádherný sjezd ze sedla Genna Silana.
A: Ráno připlujeme do města Olbia případně do Golfo Aranci. Po vylodění se autobusem přesuneme k městečku Dorgali. Na kole vyšlapeme mírným, ale táhlým stoupáním vyhlídkovou silnicí národním parkem Golfo di Orosei a vystoupáme až do sedla Genna Silana (1017 m). Po krátkém občerstvení v místní restauraci následuje úžasný sjezd ze sedla přes Baunei k moři do Santa Maria Navarrese. Dojezd do kempu s možností koupání na pláži. (55 km, stoupání 1026 m, sjezd 1558 m). Večeře. Trasa
B: Snazší varianta, kdy nás autobus vyveze až do sedla Genna Silana (1017 m) a vynecháme stoupání vyhlídkovou silnicí. Dále stejně jako varianta A. (40 km, stoupání 453 m, sjezd 1450 m)

Mapka trasy:

3. den: Přejezd autobusem do pohoří Supramonte.
A: Z Passo di Caravai (1118 m) vyšlapeme až do sedla Arcu Correboi (1246 m). Následuje sjezd do horského městečka Villagrande. Další krásný sjezd s vyhlídkou na moře a lagunu Stagno di Tortoli do Lotzorai. Příjemná zmrzlina na náměstí, koupání na pláži u kempu. (58 km, stoupání 715 m, sjezd 1817 m). Trasa
B: Prodloužená varianta. Asi po 16 km původní trasy odbočíme na městečko Talana. Před městem se vydáme na úžasnou horskou silničku s krásnými výhledy a dojedeme až do města Villagrande, kde se napojíme na původní etapu. Klienti bývají z této vložky nadšeni - doporučujeme. (78 km, stoupání 919m, sjezd 2021 m).

Mapka trasy:

4. den: Arbatax a pláž Lido Orri.
A: Dnes nás čeká lehčí a více odpočinková etapa. Po cyklostezce kolem laguny Stagno di Tortoli do Arbataxu. Prohlídka fotogenické červené skály z Porfyru. Společný drink v místní hospůdce. Za městem Tortoli prohlídka naleziště Nuragů v oblasti San Salvatore. Na závěr koupání a pivečko na pláži Lido Orri, kde je možné si dát dobrý oběd v místní restauraci. (40 km, 200 m převýšení).
B: znavíc podél pobřeží až na pláž Torre di Bari s Janovskou strážní věží. Zpět vnitrozemím přes Bari Sardo (+30 km, + 200 m). Večeře v restauraci v kempu. Trasa

Mapka trasy:

5. den: Odpočinkový den na pláži - výlet na člunech.
Snídaně. Pro zájemce plavba na motorových člunech podél úžasných východních skal vysokých až 100 m. Několikrát zakotvíme na nepřístupných karibských plážích s bílým pískem Cala Luna, Cala Mariolu či Cala Goloritzé - s úžasnou skalní špicí přímo na pláži. Tento den patří k nejoblíbenějším v programu.

Výlet na lodích

6. den Torre di Bari - Janovská věž, pláž a koupání
A: podél pobřeží kolem pláží Lido Ori, Foxi Lioni až na pláž Torre di Bari s Janovskou strážní věží. Zpět vnitrozemím přes Bari Sardo (50km, 500 m).
B: Navíc zajížďka do vnitrozemí s prohlídkou horských vesnic Bari Sardo, Loceri, event. Lanusei. Odtud krásný sjezd až do kempu. Večeře.

7. den Odpočinkový den / horská etapa.
A: odpočinkový den u pláže s prohlídkou městečka St. Maria Navarese. Případně delší etapa na pláž Cala di Petra Longa (sjezd a opět výjezd do kopce) (40 km).
B: Horská etapa přes St. Maria Navarese do Baunei na krásnou vyhlídkovou terasu nad městem a dále do městečka Urzulei. Sjezd zemědělským krajem zpět do údolí k moři. (80 km).

8. den: Capo Carbonara
Po snídani přejedeme autobusem do městečka Muravera odkud budeme pokračovat na kole podél pobřeží až na poloostrov Carbonara, kde se nachází nádherná karibská pláž Porto Giunco, která se řadí mezi 10 nejkrásnějších pláží Sardinie. Když budeme mít štěstí, uvidíme zde volně žijící plameňáky. Zbytek dne strávíme na pláži, zájemci si mohou projet poloostrov a prozkoumat další krásné pláže. Odpoledne návrat autobusem zpět do kempu. (52 km - trasa)

Mapka trasy:

9. den: Poslední cyklo etapa do Orosei
Po snídani vrátíme chatky, naložíme věci do autobusu a vyjedeme autobusem do sedla Genna Silana. Sjezd po úžasné SS125 do Dorgali. Dále po SS125 do Orosei přes neuvěřitelné lomy mramoru. Závěrečné koupání na krásné a dlouhé pláži Su Barone. Přejezd autobusem do Olbie, kde zastavíme u supermarketu pro nákup na cestu zpět. Následuje přejezd nočním trajektem do Livorna. Trasa

Mapka trasy:

10. den: Ráno z Livorna přes Itálii a Rakousko zpět do ČR. Příjezd ve večerních hodinách do nástupních míst.

Zájezd Východní Sardinie na kole

Detaily zájezdu a rezervační formulář najdeš zde

POZOR: Tento program platí pouze pro srpnový termín (C552).
Program k neprázdninovým termínům najdeš zde

Radim Jaluvka
Autor:
Radim Jalůvka