22. 12. 2021

Triglav víkend program

Vyladěný program turistiky a zajištěných cest v Julských Alpách.

Zájezd Triglav víkend pořádáme několikrát do roka. Základní program je pro všechny termíny stejný, ale ve výsledku se může průběh zájezdu lehce měnit v závislosti na stavu sněhu, předpovědi počasí, počtu přihlášených účastníků a jejich fyzické kondici. Právo na změnu programu a trasy má vždy zkušený průvodce s ohledem na bezpečný výstup.

V pátek zpravidla odjíždíme z nástupních míst v ranních hodinách. Přesné časy jsou uvedeny v pokynech na cestu, které posíláme minimálně týden před odjezdem. Mezi tradiční odjezdová místa patří Brno, odkud odjíždíme kolem 8 hodiny ráno. Následuje denní přejezd Rakouska přes Vídeň, Graz, Klagenfurt, Villach až na hranici se Slovinskem (Arnoldstein). Cílem dnešního dne je cvičná ferrata v kaňonu říčky Hvadnik, kde si vyzkoušíme techniku jištění a práci s výbavou na zajištěné cesty. Cestou zpět si prohlédneme krásný vodopád Jermanovi slapovi (32 m).
Převýšení 200 m nahoru i dolů, 2 km, 1-2 hodiny.
Přesuneme se k dalšímu, většímu vodopádu Peričnik (52 m). Jedná se o krátkou, asi půlhodinovou procházku lesem. Podíváme se dokonce až za sloup vody vodopádu, což představuje netradiční zážitek.
Příjemně unaveni, avšak plní zážitků dorazíme na chatu Šlamerjev dom (1015 m) v údolí Vrata, kde nás čeká ubytování. Večer už bude chata zavřená, proto doporučujeme jídlo z vlastních zásob, které dovezeme autem až k chatě.

V sobotu ráno se probudíme na krásném místě, na pasece uprostřed širokého údolí. Za krásného počasí budeme schopni obdivovat vrchol a severní stěnu Triglavu. Po snídani z vlastních zásob vystoupíme nejčastěji Tomišenkovou cestou na náhorní plošinu Kotel, odkud již snadno a bez jištění dojdeme na chatu Triglavski dom na Kredarici (2515 m), kde máme zajištěn další nocleh. Podrobnosti o chatě najdeš na této stránce..
Na chtě se můžeš občerstvit, odpočinout, kochat se výhledy. Pokud předpověď počasí dovolí, je možné již dnes odpoledne vystoupit na vrchol Triglavu (2864 m) závěrečnou zajištěnou cestou přes tzv. Mali Triglav (2739 m). Večer si nejspíš objednáš některé z dobrých jídel na chatě a samozřejmě také čaj, pivo nebo něco ostřejšího.
Převýšení včetně vrcholu: 2100 m. Sestup 600 m. Celkem 7 km, 6-8 hodin.Mapka a převýšení dnešního dne, včetně výstupu na vrchol.

V neděli ráno si dáš chutnou snídani na chatě (není v ceně), případně se občerstvíš z vlastních zásob. Podle předpovědi počasí máš i dnes dopoledne šanci na výstup na vrchol Triglavu. Následuje sestup, nejčastěji do údolí Krma, které se vyznačuje pozvolnějším sestupem (bez jištění) s krásnými výhledy na vrcholy Debela peč (2014 m), Brda (2009 m) či Mali Draški vrh (2132 m) a je zajímavý místními modřínovými lesy. Cestou potkáme také řadu pramenů s pitnou vodou. Cílem dnešního dne je údolní chata Kovinarska koča (900 m), kde tě čeká sladká odměna či chutná polévka nebo klobása. Náš průvodce mezitím přesune k chatě naše vozidlo a po malém odpočinku můžeme vyrazit k domovu.
Jako alternativní sestupovou trasu můžeme v tento den zvolit také cestu severní cestou Cez prag. Vše bude záležet na předpovědi počasí, velikosti skupiny, fyzické kondici účastníků a dalších okolnostech.
Dnes především klesání, převýšení dolů 1600 m, vzdálenost 11 km, čas 4-6 hodin. Mapka a převýšení dnešního dne.

Příjezd do Brna a dalších nástupních míst v nočních až ranních hodinách.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský