9. 12. 2021

Toskánsko a Elba na kole

Skvělý program kombinuje památky, přírodu, úžasné koupání a poznávání Toskánska a Elby.

1. den: Odjezd v odpoledních hodinách z nástupních míst na Moravě.
2. den: Ranní příjezd na pahorkatinu mezi Bolognou a Florencií. Etapa kolem přehrady Lago di Bilancino do San Pietro di Sieve. Od horské přehrady Lago di Bilancino pojedeme horskou nezpevněnou silničkou a dále přes pahorkatinu po vedlejších silničkách do hlavního města Toskánska - Florencie. Prohlídka centra města a památek (katedrála Santa Maria del Fiore, Palazzo Vecchio, Galerie Uffizi, četné kostely a náměstí (UNESCO). Podél řeky Arno se posuneme do cíle dnešní etapy k obchodu v Lasta a Signa (nákup možný). Naložení kol a přesun do kempu na pobřeží. Večeře (65 km, 7 hod.)
Mapka a převýšení
3. den: Snídaně. Využijeme naložených kol v cyklovleku a přesuneme se autobusem k jednomu z nejhezčích měst Toskánska - Volterra. Prohlédneme si historické centrum s typickou architekturou (katedrála, Baptisterium, římské divadlo, kostely, uličky). Přes malebnou zvlněnou krajinu sjedeme na pobřeží a krásným piniovým lesem s četnými osamocenými plážemi (koupání i bez plavek možné) se vrátíme do kempu (70 km, 6 hod).
Mapka a převýšení
4. den: Snídaně. Okružní etapa z kempu do typických Toskánských městeček v horách Riparbella, Castellina Marittima, Pomaia s možností výjezdu na Monte Vaso (635 m). Návštěva neuvěřitelného budhistického kláštera Lama Tzong Khapa. Zpět podél pobřeží přes letovisko Rosignano Solvay na karibskou pláž s bílým pískem. Večeře. (55 km, 6 hod.). Etapu lze prodloužit přes Orciano Pisano, Gabbro až do letoviska Quercianella (+25 km, +1 hod)
Mapka a převýšení
5. den: Snídaně formou balíčku. Brzy ráno přejezd autobusem do Piombino. Trajektem s koly přejedeme na Elbu. Prohlédneme si severní a západní část ostrova. Čeká nás výjezd na vrchol Monte Perone (630 m). Cestou si prohlédneme horské městečka Marciana a Poggio. Vykoupeme se v letovisku Marina di Campo. Alternativně méně náročný okruh z Portoferraio do Portoferraio. Možnosti představí průvodce. Autobusem z Piombino do kempu. Počítáme s individuální večeří na Elbě v některé z restaurací (není v ceně). (60 km, 6 hodin)
Mapka a převýšení
6. den: Snídaně. Krátký přejezd autobusem do národního parku Monterufoli-Caselli. Zájemci si mohou vyjet krátký a prudký výjezd do opevněného městečka Sassa s výhledem na okolní krajinu. Ostatní pokračují do Canneto, Monteverdi Marittimo, případně Sassetta. Podél pobřeží se vrátíme do kempu. Večeře. (70 km, 6 hod.)
Mapka a převýšení
7. den: Odpočinkový den u moře. Koupání, vodní sporty, možnost krátkého výletu na karibské pláže s bílým pískem, které jsou nedaleko našeho kempu.
8. den: Přejezd autobusem do další perly Toskánska - Sienna. Prohlídka náměstí El Campo ve tvaru lastury, Palazzo Pubblico, výhledy z věže Torre del Mangia, nádherná katedrála. Etapa z Civitella Marittima na poloostrov Punta Ala s průzračným mořem, plážemi a hradem Castello, přes vesničku Tirli (prudké stoupání) obklopenou kaštanovými lesy a středomořskou vegetací. Sjezd a zakončení etapy na poloostrově Punta Ala. Naložení kol, autobusem přes Piombino do kempu. Večeře. (65 km, 5 hodin)
Mapka a převýšení
9. den: Snídaně. Vyklizení apartmánů, poslední možnost okoupat se v bazénu nebo u moře. Naložení kol a busem přejezd do perly Toskánska - Pisa. Prohlídka náměstí Zázraků s Šikmou věží (možná rezervace výstupu na věž). Odjezd přes Rakousko zpět do České republiky.
Mapka a převýšení
10. den: Příjezd do ČR v odpoledních hodinách.

Zájezd k tomuto programu najdeš zde.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský