10. 10. 2022

Skialpový víkend v Rakousku pro začátečníky program

Vyladěný program skialpových cest v Rakousku pro začátečníky.

Zájezd Skialpový víkend v Rakousku pořádáme v rámci zimních a jarních měsíců ve více termínech. Základní program je pro všechny termíny stejný, ale ve výsledku se může průběh zájezdu lehce měnit v závislosti na stavu sněhu, předpovědi počasí, stupni lavinového nebezpečí a na fyzické kondici přihlášených účastníků. Právo na změnu programu a trasy má vždy s ohledem na bezpečnost náš zkušený průvodce.

Ve čtvrtek zpravidla začínáme odpolední individuální cestou přes Vídeň nebo Linz do Hohentauern. Horské vesnice, která leží v horském sedle pohoří Nízké Taury 390 km od Prahy a jen 350 km z Brna. V případě dopravy mikrobusem s naší CK se odjíždí z nástupních míst v odpoledních hodinách. Přesné časy jsou uvedeny v pokynech na cestu, které zasíláme minimálně týden před odjezdem. Po příjezdu se ubytujeme na soukromé chalupě v Hohentauern (odkaz na ubytování přes blog), která je nejvýše položenou vesničkou ve Štýrsku (1270 m). Okolní hory přesahují hranici 2000 metrů a výhled na nejvyšší vrchol Gr. Bösenstein (2 448 m) budeme mít přímo z okna naší chalupy. Následovat bude uvítací přípitek a seznamovací večírek, na kterém probereme a prodiskutujeme plán a základní teorii postupu skupiny na túrách, které nás v dalších dnech čekají.

V pátek ráno se po společné snídani, kterou nám připraví majitel chaty, připravíme na túru. Cílem tohoto dne je výstup na Triebenkogel (2 055 m). V první půli výstup vede po mírně stoupajících lesních cestách, ve druhé pak volným terénem v řídkém lese. Následují horské louky, po kterých se pak dostaneme až k vrcholu. V rámci pauzy si můžeme vyzkoušet a potrénovat hledání lavinovým vyhledávačem. Sjíždět pak budeme podél výstupové trasy, k dispozici jsou různé varianty. Výhodou je severní orientace vrcholu Triebenkogel, díky čemuž se zde dlouho drží prašan. Po návratu si pak dopřejeme odpolední kávičku s odpočinkem a také společnou večeři. Společně zhodnotíme dnešní výstup a naplánujeme program na další den.

Po snídani v sobotu ráno odjedeme do údolí Bretsteingraben. Cílem dnešního dne je vrchol Hochschwung (2 196 m). Cesta na Hochschwung je z počátku pohodlná, výškové metry však budou přibývat a nebude dlouho trvat, než se před námi objeví majestátní vrchol. Na první pohled Hochschwung nadchne širokou vrcholovou plání, na jejíž sjezd už se nebudeme moci dočkat. Sklon svahů se pomalu zvyšuje a i přes strmější závěrečný výstup k vrcholovému kříži se odměníme kruhovým výhledem na několik horských skupin včetně Dachsteinu. Po návratu do Hohentauern následuje káva, odpočinek a společná večeře. Oproti předchozímu dni se pak můžeme těšit na závěrečný večírek.

V neděli nás čeká krátký přesun na parkoviště v závěru údolí Triebental, odkud vystoupáme na vrchol Kerschkern. Díky příjemnému a pozvolnému výstupu ani nepocítíme, že nastoupáme 1 000 metrů. Svah se zvedá v prudší výšvih až kousek před vrcholem. Během této cesty i na vrcholu budeme mít krásný výhled na rozeklané skály Gamskogelu, Hahnekammu a štítů Ennstálských Alp. Dle podmínek nás čeká sjezd stejnou cestou nebo krásným dlouhým a širokým západním žlebem. Po návratu na chatu se pak sbalíme a vyrazíme zpět do ČR, kam se vrátíme během pozdních večerních hodin.

Autor: