21. 6. 2023

Jordánsko - za čtyřmi divy světa - program

Čeká tě nabitý program plný poznání, zajímavostí a gastronomie. Zažiješ a poznáš opravdu to nejlepší z Jordánska, včetně čtyřech divů světa. Postarají se o tebe český a jordánský průvodce, od kterých se dozvíš o této krásné zemi plno zajímavostí. Ochutnáš místní skvělá jídla a přenocuješ v hotelech nebo netradičně v poušti. Máš se fakt na co těšit.

1.den (přílet a přejezd do Wadi Rum)
Z letiště se přesuneme do vesnice Wadi Rum, která je výchozí bránou obrovské pouštní oblasti, která je charakteristická svojí červenou barvou. Ve vesnici na nás budou čekat terénní automobily, které nás zavezou hluboko do pouště, do světa, ve kterém vládnou beduíni. Již cesta do pouštního Campu je pro nás zážitkem. Panorama divokých skalních útvarů je strhující. V Campu na nás čekají komfortní stany vybavené podlážkou, kobercem a pohodlnými postelemi. K dispozici je kompletní sociální zařízení s tekoucí sladkou vodou.
Beduíni se o nás perfektně postarají, připraví nám skvělou večeři v písečné peci a pozvou nás do společenského stanu s hořícím ohněm, čajem a vodní dýmkou. Když budeme mít štěstí, zazpívají i nějaké místní písně.

2.den (život v poušti)
Tento den si plnými doušky vychutnáme atmosféru života v poušti. Po skvělé snídani se vydáme na celodenní poznávací jízdu terénními vozy (jeep tour). Navštívíme fascinující místa jako jsou hluboké kaňony, skalní brány a písečné duny. Součástí výletu je i oběd uprostřed pouště. Podíváme se na romantický západ slunce a dáme si večeři.

3.den odpočinkový
Pro zájemce je možno zajistit projížďku na velbloudovi. Poté se přesuneme do přímořského města Aqaba, které se nachází v Aqabském zálivu u Rudého moře. Tento den bude spíše odpočinkový, s koupáním v moři a šnorchlováním. Najdeš zde také vynikající restaurace s nabídkou čerstvých ryb a mořských plodů.
V programu budeme mít i vyjížďku na člunu s proskleným dnem, kterým budeme moci pozorovat korálové útesy a podmořský život. Vybavení ke šnorchlování je v ceně a člun nám zastaví na těch nejatraktivnějších místech, plných mořského života.

4. den (1. div světa – Wadi Rum) Dopoledne si zájemci mohou zkusit potápění s dýchacími přístroji (za příplatek) a ponořit se do hloubky až 12 metrů. Druhou variantou je prohlídka Aqaby s potulováním po městě. Město je plné obchodů s orientálním zbožím. Poté se přesuneme do oblasti Wadi Musa, které je východiskem pro návštěvu světového unikátu - skalního města Petra. Vydáme na prohlídku Malé Petry, která je menší sestrou Petry. Navštívíme také muzeum Petry. Noc strávíme v penzionu ve Wadi Musa.

5. den (2. div světa - skalní město Petra) Dnes nás čeká návštěva perly světové historie, města vytesaného do skály – Petry. Vstoupíš na místo, kde se natáčel jeden z dílů slavného filmu Indiana Jones. Připrav se na náročný výlet mezi skalami, mnohdy i s velkým převýšením. Atmosféru budou dokreslovat velbloudi (na kterých se můžeš svézt), osli a všudypřítomní prodejci suvenýrů, kterým je těžko odolat. Fascinující výhledy a stezky tě zcela uchvátí. Zajdeme na kafíčko do skalního občerstvení u Rashida, kde si bez davů turistů vychutnáme panoramatické výhledy na Petru.

6. den (3. div světa - kaňon Wadi Mujib) Brzy ráno odjezd. Po cestě se zastavíme na prohlídku fascinujícího křižáckého hradu Krak des Moabites ze 12. století.
Pojedeme do přírodní rezervace Wadi Mujib, kde absolvujeme trek nejhlouběji umístěným kaňonem na světě (-450 m. n. m.). Trek vede přímo řekou a v některých místech budeme překonávat tekoucí vodopády a peřeje. Užijeme si opravdu spoustu legrace. Místo je velmi fotogenické a vhodné na pořízení filmů. Všichni účastníci treku jsou vybaveni záchrannými vestami.
Poté se přesuneme k Mrtvému moři a budeme si užívat jeho léčivých vod a bahna.

7. den (4. div světa - Mrtvé moře) Dnes si užijeme pláž u Mrtvého moře (430 m . n. m.), kde si vychutnáme tento světový unikát plný neuvěřitelně slané kapaliny, které se ani nedá říkat voda. Pokud jsi zde poprvé, bude pro tebe ponoření do vody opravdovým překvapením, na které nikdy nezapomeneš. Ve „vodě“ se nelze utopit 😊, je tedy vhodná i pro neplavce.
Navštívíme také město Madaba a místní pamětihodnosti. Odtud se přesuneme na památnou horu Nebo, která je spojena s Mojžíšem. V oblasti jsou chrámy a archeologické naleziště.

8.den
Odjezd v ranních hodinách do Ammánu. Zde proběhne prohlídka pamětihodností - Citadela, Amfiteátr, mešita. Poté se můžeš těšit na volný program. Následovat bude přejezd na letiště, odlet zpět do Vídně a transfer na Moravu.

Tento program je součástí zájezdu Jordánsko - za čtyřmi divy světa.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský