10. 12. 2021

Holandsko na lodi a na kole

Vyladěný program zahrnuje od všeho trochu. Města, jezera, pobřežní duny, mlýny a především perfektní cyklostezky.

1. den: Brna vyrážíme ve večerních hodinách. Čeká nás trasa přes Prahu a Ústí nad Labem do Německa a dále do Holandska.

2. den: Dopoledne přijedeme do srdce celého Fríska - města Drachten. Užijeme si zkušební krátkou projížďku po okolí přístavu s prohlídkou malebného centra města. Kapitáni mezitím přebírají loď, stěhují zásoby a připravují večeři. Po večeři seznamovací večírek na palubě.

3. den: Snídaně. Loď se dnes přesouvá do klidného a malebného přístavu Warten. Cyklisté si na kolách užijí okolí jezera Burgumer Mar, četné vesničky a mokřady východně od hlavního města i samotné centrum Leeuwarden. Město zaujme svou multikulturní atmosférou a kanály s mnoha restauracemi a bary. Večeře. Celkem 60 km. Mapka a převýšení

4. den: Snídaně. Dnešní plavba vede do přístavu Sneek. Na kole si můžeme opět vychutnat hlavní město Fríska Leeuwarden, nebo se přesouvat příjemnou cyklostezkou přes městečko Grou, převozem přes kanál a podél jezera Snitser Mar plného plachetnic až do samotného Sneek s prohlídkou krásného a historického centra města. Večeře. Celkem 50 km. Mapka a převýšení.

5. den: Snídaně. Loď se dnes přesouvá do Workum. Na kole se vydáme na pobřeží do přístavního města Makkum. Užijeme si dokonalý rekreační rezort s koupáním v severním moři a také příjemnou cyklostezku podél přímořského valu, který brání moři v záplavě Holandska. Na závěr ještě případně koupání v okolí Hindeloopen. Večeře. Celkem 55 km. Mapka a převýšení,

6. den: Snídaně. Loď dnes zůstává ve Workum. Na kole se podíváme k moři přes město Hindeloopen a podél pobřeží směrem na jih až do přístavního města Stavoren. Zpět po pobřeží jezera De Fluezen a Hegemer Mar přes Soudsend a Heeg zpět do Sneek. Zaujme Vás obří socha ryby, zdymadlo mezi mořskou hladinou a jezerem (Holandsko se nachází pod hladinou moře). Večeře. Celkem 70 km. Mapka a převýšení.

7. den: Snídaně. Loď se dnes začíná vracet a zakotví v přístavu Langweer. Cyklisté si užijí další okruh k moři, tentokrát přes Lemmer a Heerenveen. Užijete si písečné duny, které chrání Holandsko před záplavami. Dnes projedeme dokonce přes krásný les. Večeře. Celkem 80 km. Mapka a převýšení.

8. den: Snídaně. Přesun do cílového Drachtenu. Etapa přes Gorredijk, Oosterwolde. Večeře. Celkem 80 km. Mapka a převýšení.

9. den: Snídaně. Úklid lodi a její předání. Přesun na nedalekou farmu s výrobou holandských sýrů s velmi zajímavou prohlídkou a prezentací. Ochutnávka a možnost nákupu skvělých sýrů. Přejezd do ČR přes Německo.

10. den: Příjezd do ČR v poledních hodinách.

Většinu etap je možné přizpůsobit - zkrátit, nebo i prodloužit. Některý den si určitě rádi užijete také přímo na palubě lodi s přesunem bez kola. Podle povětrnostních podmínek a počasí Vám na místě navrhneme optimální program na lodi i na kole.

Tento program je součástí zájezdu Holandsko na lodi a na kole - sever.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský