9. 3. 2022

Ferraty a turistika v Raxalpe pro rodiny s dětmi program

1. den - odjezd v brzkých ranních hodinách z nástupních míst, ranní příjezd do Reichenau an der Rax.
A: pěší výstup nebo výjezd lanovkou na náhorní plošinu, turistika po místních vrcholech Jakobskogel (1736 m), Weisskogel (1765 m). Občerstvíme se v místních chatách Ottohaus, Seehütte. Okruh po Raxalpe zpět k lanovce, kde se setkáme s autobusem (16 km, 7,5 hod., nahoru 1450 m, dolů 450 m při sjezdu lanovkou nebo naopak při výjezdu lanovkou).
B: přejezd autobusem na cvičnou ferratu. Vyzkoušíme si základy lezení po zajištěných cestách s dětmi, abychom zjistili, zda si s nimi můžeme troufnout na opravdovou ferratu. Zbytek dne strávíme v zajímavé skalní soutěsce Weichtal s několika snadnými žebříky a řetazy. Nejzdatnější malí turisté mohou dojít až k chatě Kientelarhütte. (8 km, nahoru 900 m, dolů 900 m). Cestou zajímavé akční hry pro děti. Večer saunování dětí, společná pohádka a nocleh (dle počasí a zájmu ve stanech nebo v hromadné noclehárně). Dospělí večírek u grilování.
2. den - Snídaně, krátký přejezd autobusem do nástupního místa obou variant turistiky.
A: Výstup na nejvyšší horu Dolního Rakouska Schneeberg, neboli také Klosterwappen s výškou 2076 m n.m. vystoupíme hluboko zařezanou a krásnou soutěskou Weichtalklamm s velmi snadným zajištěním řetězy a žebříky až k chatě Kienthalerhütte (1380 m) a dále půjdeme pásmem klečí a po travnatém vrcholu až k velkému kovovému kříži. V případě dobrého počasí uvidíme okolní Raxalpe a celé předhůří Alp. Na vrcholu se zastavíme na něco dobrého v chatě Vischerhütte. Sestup mírně rozdílnou cestou na místo startu (14 km, 8-9 hod, 1500 m nahoru, 1500 m dolů). Trasu lze zkrátit návratem stejnou cestou asi o 1 hod a 4 km.
B: přejezd autobusem do obce Oberhof. Zde pěší nástup asi 1 hod pod skálu. Výstup jednoduchou ferratou Wudfahrte (B) a sestup zpět ferratou Bärenlochsteig (B). Krátký přechod pod ferratu Kaisersteig (B), výstup k chatě Habusburghaus (1786 m). Občerstvení a sestup do údolí k autobusu. Možnost turistiku libovolně zkrátit nebo přizpůsobit kondici dětí i rodičů. Odpoledne přejezd pro skupinu A a dále do penzionu v Reichenau an der Rax. Večer procházka lázeňským městem Reichenau, saunování, grilování, volný program.
3. den - Snídaně, přejezd do nástupních míst na půldenní turistiku: A: okruh Mittagstein - Feichtaberg - Knofleben - Krummbachstein - Thalhof. Celkem 14 km, 7 hod., převýšení 1250 m nahoru i dolů.
B: trénování na snadných ferratách v údolí Grosses Höllental - Schönbrunerstige (B), AV Steig (B), Gaislochtsteig (B), Rudolfsteig (B) a nebo Hovasteig (B). U srazu autobusu příjemná hospůdka u řeky Schwarza. Náročnost lze snadno přizpůsobit kondici účastníků.
V odpoledních hodinách odjezd zpět do ČR. Cestou si v autobuse pustíme nějakou pěknou pohádku a večer přijedeme do nástupních míst.
V případě nepříznivého počasí si vyhrazujeme právo na změnu programu, zejména u zajištěných cest.

Zajištěné cesty jsou opravdu snadné a pečlivě vybrané tak, aby je zvládli i nezkušení rodiče s dětmi. Budeme používat dokonalé jistící prostředky a doprovodí Vás zkušení instruktoři via ferrata, kteří Vám poradí a pomohou s případnými problémy. V případě, že zajištěné cesty neabsolvujete nebo je předčasně ukončíte, vždy je možnost pěkné procházky přírodou v okolí skal.
Pro variantu B našeho programu budete potřebovat kompletní viaferratovou výstroj, kterou si můžete zapůjčit v naší půjčovně. Varianta A našeho programu je zcela turistická a žádné speciální vybavení není potřeba.

Ubytování

Ubytování je zajištěno v horské chatě Weichtalhaus. V ceně zájezdu je zahrnuto spaní ve společné noclehárně (matrace ve velké místnosti), nebo za příplatek v pokoji pro 2 osoby s přistýlkou. Chata leží v krásném prostředí v horách u říčky Schwarza, kde je možné se osvěžit. Přímo za chatou je cvičný klettergarten, kde je možné si vyzkoušet ferraty různých obtížností nebo skalní lezení.

Stravování

V ceně zájezdu je zahrnutá snídaně. Během dne se budeme stravovat z vlastních zásob, večeři je možné si koupit v restauraci v chatě.

Doporučené vybavení pro děti a dospělé na zajištěnou cestu:

celotělový dětský úvazek (malé děti), sedací úvazek a prsní úvazek (větší děti), pádová brzda, přilba. Vybavení je možné zapůjčit v naší cestovní kanceláři. Je nutno včas rezervovat.

Cena zahrnuje:

  • dopravu (při vlastní dopravě sleva 500 Kč)
  • 2x ubytování se snídaní
  • práci průvodce a instruktora
  • materiály, mapky a další služby cestovní kanceláře
  • DPH, pojištění cestovní kanceláře proti úpadku, poplatky

Za příplatek lze domluvit dvoulůžkový pokoj (nutná včasná rezervace kvůli kapacitě)

Cena nezahrnuje:

  • náklady na individuální stravování během dne
  • zapůjčení lezeckého setu
  • případnou dopravu lanovkou

Pojištění na zájezdu

Nabízíme také pojištění rizik spojených s onemocněním Covid-19. Pojištění je možné objednat v rolovacím menu v průběhu rezervace zájezdu.
Informace ke komplexnímu pojištění najdete zde.

243120957_10209743318936834_523080536539876323_n
Autor:
Patrik Škoda