22. 4. 2023

Vysoké Tatry - přechod přes tři sedla - program

Podrobný program turistického přechodu ve Vysokých Tatrách

1.den: V ranních hodinách vyrazíme z nástupních míst na Slovensko do Tatranské Polianky. Sbalíme si věci a přejedeme zubačkou do Vysokých Tater, odkud se vydáme po žluté přes Vodopády Studeného potoka k Zamkovského chatě, kde strávíme první noc. Na chatě je možné si koupit večeři i snídani.

Délka túry: 2, 5 hod, 600 m stoupání.

2.den: Po snídani projdeme Malou Studenou dolinou přes Malý a Velký hang na Téryho chatu, kde se zastavíme na občerstvení a povíme si nějaké zajímavosti a informace. Po načerpání sil mineme Spišská plesa a začneme stoupat do Priečného sedla (2352 m.n.m), které bude nejvyšší bod celého našeho přechodu. Priečné sedlo je zároveň technicky náročnější úsek, budeme se pohybovat v exponovaném skalnatém terénu, který je však zajištěný řetězy a nově i via ferratou, která se dá případně využít. Po vystoupání do sedla si vychutnáme zasloužený výhled a průvodce vám ukáže některé významné vrcholy, které jsou z něj vidět. Uvidíte Pyšný štít, Gerlachovský štít a druhou nejvyšší chatu v Tatrách, Lomnický štít (2634 m.n.m). Sestoupíme kolem Sivého plesa na Zbojnickou chatu, kde budeme nocovat a vychutnáme si zasloužený odpočinek a podvečer s posezením u chaty. Průvodce vám v případě zájmu poví nějaké další informace a zajímavosti o Tatrách, bezpečnosti a pohybu v horském terénu.

Délka túry: 5,5 hodiny, 850 m stoupání, 370 m klesání

3.den: Po snídani se vydáme Kotlinou pod Prielomom do sedla Prielom (2290 m.n.m), které je rovněž zajištěné řetězy a kramlemi a přejdeme na třetí sedlo - Polský hrebeň (2200 m.n.m). Na Polském hrebeni se ocitneme na Hlavním hřebenu Vysokých Tater, o kterém vám průvodce řekne nějaké zajímavosti. Sestoupíme do Velické doliny a pod Gerlachem dojdeme až k Velickému plesu a Sliezskemu domu. Tam se rozloučíme se skalnatým terénem a po krátkém občerstvení sestoupíme k autu a přejedeme domů.

Délka túry: 5,5 hod, 370 m stoupání, 1270 m klesání.

Ze Sliezskeho domu se v případě únavy dá zaplatit sjezd dolů taxíkem. Cena sjezdu je 20 e za osobu a není zahrnuta v ceně zájezdu. Přechod hravě zvládne každý zkušenější turista, který je zvyklý se pohybovat v hornatém terénu a nevadí mu exponovanější, ale snadný terén. Pokud dopředu víte že chcete využít snadnou via ferratu na Priečné sedlo, vezměte si s sebou sedák a brzdu, případně si to můžete zapůjčit v naší půjčovně. Průvodce bude vybaven samozřejmě lanem a věcma na dojištění, a v případě nějakého morálního problému vám rád pomůže.

Pro rezervaci zájezdu klikni na tento odkaz.

243120957_10209743318936834_523080536539876323_n
Autor:
Patrik Škoda