Turistika východní Sardinie

Představujeme program nenáročné jednodenní turistiky po národních parcích východní Sardinie s pobytem v mobilních domcích, dostatkem koupání a s přiměřenou mírou poznávání.

1. den: Ranní odjezd z nástupních míst přes Rakousko do Italského Livorna. Noční trajekt na Sardinii (23:15-7:00) s noclehem na palubě ve vlastním spacáku nebo v kajutě lodi (za příplatek).
2. den: Ráno vyspaní připlujeme do Olbie na Sardinii. Přesedneme do dodávky cestovní kanceláře a přejedeme na východ Sardinie do pohoří Gennargentu. Sestup do údolí řeky Flumineddu a lesní cestou do nejhlubšího Evropského kaňonu - soutěsky Gola Su Gorroppu. Uchvátí nás 400 m vysoké strmé skály. V soutěsce je možné absolvovat 2-3 okruhy různých obtížností. Na závěr vystoupáme do sedla Genna Silana (1017 m), kde nás bude čekat dodávka. Přejezd do kempu na pobřeží (13 km, 7 hod). Ubytování, večeře.
mapka a výškový profil
3. den: Snídaně. Po pláži k jezeru Stagno di Tortoli (ptačí rezervace). Cílem naší cesty je Scogli Rossi - známá skála v lomech z červeného porfyru, kterou najdete na všech pohlednicích Sardinie. Možnost výstupu na vrchol s majákem a krásným výhledem na východní pobřeží Sardinie. Cestou zpět volný čas na koupání a relax. (10 km, 4 hod). Večeře.
mapka a výškový profil
4. den: Snídaně. Přejezd do vnitrozemí do pohoří Genargentu do lyžařského střediska Bruncu Spina. Otevřenou krajinou vystoupíme na nejvyšší vrchol Sardinie Punta La Marmora (1833 m). Zpět po dálkové trase Sentiero Italia Z18 přes vrchol Bruncu Spina (1829 m) k autu (14 km, 6 h). Přejezd zpět do kempu, koupání, večeře.
mapka a výškový profil
5. den: Snídaně. Odpočinkový den na pláži. Pro zájemce plavba na motorových člunech podél úžasných východních skal vysokých až 100 m. Několikrát zakotvíme na nepřístupných plážích s bílým pískem Cala Luna, Cala Mariolu či Cala Goloritzé - s úžasnou skalní špicí přímo na pláži. Tento den patří k nejoblíbenějším v programu. Večeře.
6. den: Snídaně. Přejezd do městečka Baunei s krásnou vyhlídkovou skálou. Přes náhorní plošinu Supramonte se dostaneme na okraj skály vedoucí strmě do moře. Fantastické výhledy. Pěšinka v kolmé skále postupně klesá až na pláž s barem Pedra Longa. Dále podél pobřeží příjemnou cestičkou ve stínu zakrslých stromů a kvetoucích keřů s výhledem na pobřeží zpět do přístavu Santa Maria Navareze, případně pěšky po pláži až do kempu (22 km, 9 hod.). Večeře
mapka a výškový profil
7. den: Snídaně. Dnes vyrazíme na okružní túru okolo vrcholu Perda Liana - stolové hory. Cestou zpět si prohlédneme naleziště nuragů v Tortoli a okoupeme se na krásné pláži s janovskou věží Torre di Bari. Večeře.
8. den: Snídaně. Přejezd autobusem do sedla Genna Silana. Přes hory národního parku Golfo di Orosei na pláž s bílým pískem Cala Luna. Koupání a přechod podél pobřeží ve skalách s úžasnými výhledy do Cala Gonone, kde nás počká dodávka. Přejezd zpět do kempu (25 km, 9 hod). Večeře
mapka a výškový profil
9. den: Snídaně, vyklizení kempu a přejezd autem k jeskyni Grotte di Ispignoli. Prohlídka jeskyně s největším stalagmitem v Evropě vysokým 38 m. Dále po cestě přes pohoří Sa Tintura do obce Gala Gonone. Podél pobřeží se vydáme na sever do přístavu v Orosei. Koupání na krásné písečné pláži s borovým lesem. Restaurace. Přejezd do Golfo Aranci, prohlídka a čekání na trajekt do Livorna.
mapka a výškový profil
10. den: Ráno z Livorna už zase zpět autobusem CK přes Itálii a Rakousko zpět do ČR. Příjezd ve večerních hodinách do nástupních míst.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský