16. 10. 2022

Mallorca GR 221 turistika - program

Program trekingu pohořím Serra de Tramuntana nejen pro gurmány

Zájezd Turistika na Mallorce pořádáme minimálně dvakrát ročně. Základní program je pro oba termíny stejný, ale ve výsledku se může průběh zájezdu lehce měnit v závislosti na předpovědi počasí, počtu přihlášených účastníků a jejich fyzické kondici. Právo na změnu programu a trasy má vždy zkušený průvodce.

Program začíná v neděli, kdy se v dopoledních hodinách přepravíme z nástupních míst na letiště ve Vídni. Následovat bude přímý let Vídeň - Palma de Mallorca, kde se po příletu ubytujeme v hostelu v Palmě. Večerní volno můžeme využít na prohlídku historického centra se společnou večeří s ochutnávkou různých druhů španělských tapas.

V pondělí ráno přejedeme autobusem do horského městečka Valdemossa, jehož dominantou je kartuiánský klášter, kde pobýval Frederic Chopin se svou přítelkyní. Po krátké prohlídce města nás čeká první etapa túry (13 km, převýšení 700 m - mapa a výškový profil), během které přejdeme hřeben do starobylé vesničky Deià, kde se ubytujeme v refugi.

V úterý nás čeká vyhlídková etapa podél divokého mořského pobřeží až do přístavního městečka Port de Sóller (15 km, převýšení 700 m - mapa a výškový profil). Odpoledne si dopřejeme odpočinek na pláži nebo v kavárnách na promenádě. Ubytováni budeme v krásně položené refugi u nedalekého majáku na mysu Cap Gros, kde si užijeme pozorování západu slunce u skleničky vína.

Ve středu posnídáme na promenádě v Port de Sóller a následně přejedeme historickou tramvají "Oranžový expres" do starobylého městečka Sóller. Po staré kamenné cestě vystoupáme do sedla Coll de l´Ofre, přejdeme podél vysoce položené přehrady Cúber a přes hřeben dojdeme po horské stezce do stylové refugi, kde strávíme noc uprostřed hor (18 km, převýšení 1 300 m - mapa a výškový profil).

Ve čtvrtek nás čeká etapa do nejvyššího bodu naší cesty, ve které budeme při pozvolném výstupu do vysokého sedla Coll des Prat obdivovat horské scenérie. Pro zájemce možný výstup na nejvyšší dostupný vrchol Mallorcy Puig Massanella (1364 m). Následně sestoupíme k horskému klášteru Santuari de Lluc, kde bude možnost prohlídky (14 km, převýšení 900 m - mapa a výškový profil). Autobusem se přesuneme do městečka Pollenca, kde budeme ubytování v refugi na dvě noci. Večer nás čeká procházka po křížové cestě na Calvari, historické centrum a skvělá paella na hlavním náměstí Placa Major.

V pátek se vydáme na výlet do přístavního městečka Port de Pollenca a na hornatý ostrov Formentor. Dle zájmu vám zde průvodce nabídne několik variant programu - od krásného koupání až po několik různě dlouhých turistických tras nalehko bez batohu. Noc strávíme v refugi v Pollenca.

V sobotu nás čeká ranní přejezd zpět do Palmy de Mallorca, kde bude k dispozici krátké volno na poslední koupání nebo nákupy. Následovat bude odpolední odlet do Vídně a následný transfer zpět do ČR.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský