8. 3. 2024

Triglav turisticky - program

Program turistického zájezdu v národním parku v okolí nejvyšší hory Slovinska - Triglav. Ubytování na horských chatách. Překonáme několik sedel a údolí s jezery a vodopády.

Tento program patří k zájezdu Triglav turisticky

1. den: Odjezd do Julských Alp
V ranních hodinách odjezd z nástupních míst na Moravě ke Slovinskému jezeru Bohinj, k chatě Koča pri Savici. Odtud se v odpoledních hodinách vydáme směrem k Černému jezeru, kde se mohou ti nejotužilejší i vykoupat. Dolina Pod Stadorjem nás zavede k prvnímu noclehu Koča na Planini pri Jazeru. (5,3 km, ↑ 971, ↓ 154)

2. den: sedla Lazovški Preval a Mišeljski preval
První část dnešního dne povede klidným prostředím mezi všudypřítomnými salašemi, na kterých se lze osvěžit chlazenými nápoji a zakoupit výborné domácí sýry. Odpoledne začneme stoupat do sedla Lazovški Preval (1 966 m) dále přes skalnatý hřeben až do sedla Mišeljski Preval (1 995 m). Pak už jen mírným klesáním dojdeme k chatě Vodnikov dom, kde se ubytujeme. (9,5 km, ↑ 834, ↓ 471)

3. den: výstup na Triglav
Z Vodnikova domu se přesuneme k chatě Koča na Doliču, kde se ubytujeme a občerstvíme. Za pěkného počasí se můžou dobrovolníci vydat s průvodcem od chaty na vrchol Triglav (pro samotný výstup je potřeba mít ferratové vybavení). Cesta vede přes Triglavsku škrbinu. Z vrcholu se můžete těšit výhledem na celé Julské Alpy i hřeben Karavanek za údolímřeky Sávy. Sestup povede přes Mali Triglav k Domu Planika a odsud zpět na Chatu na Doliču. Jedinou podmínkou pro zdárný výstup je odolnost proti závratím a dobré počasí. Při krásném počasí lze spatřit i moře v Itálii. (12,7 km, ↑ 1 292, ↓ 961)

4. den: Dolina Triglavských jezer
Dnešní den se ponese v duchu mírného klesání dolinou Triglavských jezer, která je právem považována za jednu z nejkrásnějších dolin Julských Alp. Po cestě se občerstvíme v Koča pri Triglavskih jezerih. Kontrast různobarevné květeny, zářivých vápencových hor s čistou vodou horských jezer dávají tomuto místu kouzelný nádech. Při zapadajícím slunci dorazíme na Dom na Komni, kde strávíme poslední noc. (14,9 km, ↑ 451, ↓ 1 084)

5. den: vodopády Slap Savica, návrat domů
Z Domu na Komni vyrazíme směrem dolů k našemu výchozímu bodu. Po cestě se však ještě zastavíme u nejznámějšího Slovinského vodopádu Slap Savica. Pak už jen cesta domů. (7,5 km, ↑ 138, ↓ 1 002)

Program může být pozměněn nebo upraven s ohledem na rozhodnutí průvodce, předpověď počasí nebo jiné nenadálé události.

Zájezd Triglav turisticky

Základní cena 9900,- Kč

Cena zahrnuje:

  • dopravu dodávkou pro 8+1 míst, nebo minibusem
  • 4x ubytování na horských chatách
  • práci řidiče a průvodce
  • služby cestovní kanceláře, včetně pojištění CK proti úpadku.

Cena nezahrnuje:

  • stravování
  • pojištění léčebných výloh do zahraničí Union Sport, případně Union Pandemic
  • půjčovnu povinné výbavy (přilba, úvazek, ferratová brzda) + 200 Kč/den
josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský