17. 10. 2022

Skialpový víkend v Rakousku pro pokročilé program

Vyladěný program skialpových cest v Rakousku pro pokročilé.

Zájezd Skialpový víkend v Rakousku pořádáme v rámci zimních a jarních měsíců ve více termínech. Program je vzorový, konečná volba konkrétních túr může být průvodcem na místě změněna podle aktuálního počasí, sněhových podmínek, stupně lavinového nebezpečí a fyzické zdatnosti účastníků zájezdu.

Ve čtvrtek zpravidla začínáme odpolední individuální cestou přes Vídeň nebo Linz do Hohentauern. Horské vesnice, která leží v horském sedle pohoří Nízké Taury 390 km od Prahy a jen 350 km z Brna. V případě dopravy mikrobusem s naší CK se odjíždí z nástupních míst v odpoledních hodinách. Přesné časy jsou uvedeny v pokynech na cestu, které zasíláme minimálně týden před odjezdem. Po příjezdu se ubytujeme na soukromé chalupě v Hohentauern (odkaz na ubytování přes blog), která je nejvýše položenou vesničkou ve Štýrsku (1 270 m). Okolní hory přesahují hranici 2 000 metrů a výhled na nejvyšší vrchol Gr. Bösenstein (2 448 m) budeme mít přímo z okna naší chalupy. Následovat bude uvítací přípitek a seznamovací večírek, na kterém probereme a prodiskutujeme plán a základní teorii postupu skupiny na túrách, které nás v dalších dnech čekají.

V pátek ráno se po společné snídani, kterou nám připraví majitel chaty, připravíme na túru. Čeká nás krátký přesun na parkoviště na konci údolí Bärntal, odkud vystoupáme na Sonntagskogel. Po krátkém průstupu lesem se brzy budeme kochat výhledy na okolní zasněžené pláně. Polední piknik si dáme na předvrcholu, odkud je to již jen kousek po hřebeni na hlavní vrchol, kde si vychutnáme výhled na Rottenmannské Taury na západě a Triebenské Taury na východě. Z vrcholu pak dle podmínek sjezd stejnou cestou nebo zajímavější sjezd dlouhým jižním svahem. Po návratu z túry nás čeká káva, odpočinek a večeře na chalupě, kde zhodnotíme výstup a naplánujeme další den.

V sobotu po snídani přejedeme do údolí Hinterbichel, odkud nás čeká výstup na Breiteckkoppe (2 144 m). V první části nás čeká delší nástup lesem a přes louky odlehlého údolí, kde cesta stoupá jen velice mírně. Poté následuje strmý výstup jižním svahem a přes muldy až na závěrečnou vrcholovou pláň. Z vrcholu si užijeme krásný výhled na masív Dachsteinu a horský pás Schladminger a Wölzer Tauern. Sjezd po stejné trase a návrat do Hohentauern na kávu a odpočinek. Po společné večeři bude následovat závěrečný večírek.

Poslední den zájezdu začneme výjezdem po mýtné silnici k Edelrautehütte, odkud budeme pokračovat na výstup na nejvyšší vrchol Rottenmanských Taur – Gr. Bösenstein (2 448 m). Od vrcholového kříže nás čeká nádherný kruhový výhled na všechny okolní horské skupiny od Totes Gebirge přes Haller Mauern, štíty Ennstálských Alp až po Karavanky na jihu u hranic se Slovinskem. Zde je možnost více variant sjezdu - prudší i mírné. Při bezpečných podmínkách sjezd svahu přímo od vrcholového kříže a širokého žlabu Rote Rinne. Po návratu na chatu se pak sbalíme a vyrazíme zpět do ČR, kam se vrátíme během pozdních večerních hodin.

Autor: