16. 1. 2023

Přechod Malé Fatry - program

Podrobný program k turistickému zájezdu Přechod Málá Fatra

1. den: Odjezd v brzkých ranních hodinách z Kroměříže do Terchové
Trasu začneme u rozcestníku Biely Potok, kde začíná modrá tur. trasa. Přes Jánošikovy diery podél potoka, přes žebříky či lávky (snadné!) dojdeme do sedla Medzirozsutce, zde se napojíme na modrou tur.značku a vydáme se do sedla Medziholie. V této části podejdeme Velký Rozsutec, který je v našem termínu uzavřen turistům z důvodu hnízdění vzácných druhů ptáků. Ze sedla se již napojíme na červenou tur.značku a vystoupáme na Stoh (1 608 m.n.n.) - tento vrcholek se dá i podejít po žluté. Po hřebeni přes několik menších vrcholků dorazíme do Sedla za Hromovým a odtud už je to k naší k Chatě pod Chlebom co by kamenem dohodil.
Délka přechodu: 16 km (6-8 hodin, stoupání 1 600 m, klesání 500 m)

2. den: Po snídani se vrátíme na hřebenovku a budeme pokračovat v putování.
Varianta A: Zdoláme Velký Kriváň (1 709 m.n.m.), Malý Kriváň (1 671 m.n.m.), sedlo Vrátna. Kdo bude mít v nohách stále sílu, vystoupá na poslední vrchol našeho přechodu Suchý (1 468 m.n.m.), jinak je možné ušetřit si pár metrů a vrchol podejít. Občerstvíme se na chatě Pod Suchým a odtud už nás čeká sestup kolem zříceniny Starého hradu do obce Strečno, kde na nás bude čekat autobus.
Varianta B: Kdo by se cítil znaven z předchozího dne a chtěl si ušetřit dlouhý sestup do Strečna, bude mít možnost po domluvě zvolit snazší a kratší variantu. Po dobytí Velkého Kriváně a následně Pekelníku může sejít přes Sedlo za kraviarskym do obce Vrátna, kde by čekal náš autobus. Další varianta je využití lanovky (9 EUR). Autobus přejede do Strečna a bude čekat na zbytek skupiny. Ve volném čase je např. možnost procházky ke zřícenině hradu Strečno.

Délka přechodu:

  • Varianta A - 18 km ( 6-8 hodin, stoupání 700 m , klesání 1 500 m)
  • Varianta B - 7 km (stoupání 350 m, klesání 1 000 m)

Náročnost:
Turistický program zvládne každý průměrně trénovaný turista. Náročnější bude zejména první den, kdy nás čeká stoupání okolo 1 800 výškových metrů. Na cestu ale budeme mít celý den, takže bude prostor pro spočinutí, občerstvení i kochání se. Nepoběžíme závod, abychom na chatě byli co nejdříve. Své síly rovnoměrně rozložíme a do naší ubytovny by měli zvládnout dojít za světla i ti pomalejší z nás. Druhý den si dáme budíček v rozumný čas, abychom opět nemuseli chvátat, čeká nás střídání výstupů a sestupů, nejdelší bude klesání na konci hřebenovky k našemu autobusu, kde se všichni v domluvený čas potkáme.

Vybavení:
Přechod půjdeme s menším batohem (40-50l), do kterého byste se měli hravě zvládnout sbalit. Netřeba váhu zbytečně přehánět, při přechodu by vás mohla zbytečně omezovat. V batohu si poneseme veškeré osobní věci po celou dobu túry (lehčí spacák, oblečení na převlečení, pláštěnku, ručník, hygienické potřeby, zásoby jídla na oba dny). Délka túr je cca 6-8 hodin čistého času chůze. Nezbytná je pevná obuv, doporučujeme buď pohorky nebo nízké trekové boty. Hodit se mohou trekové hole a návleky na boty. Květen může být na horách stále chladný, proto nepodceň dostatečně teplé oblečení. Výhodou může být lehká péřová bunda či spodní vrstvy z merina. Přibal si s sebou i čepici a rukavice, kdyby nás zaskočil studený vítr.

243120957_10209743318936834_523080536539876323_n
Autor:
Patrik Škoda