1. 12. 2020

Polopenze na zájezdech

Přečti si, jak vypadá stravování na našich zájezdech. Na řadě akcí si můžeš užít snídaně nebo také večeře, připravované většinou v naší polní kuchyni.

Na mnohých zájezdech naší cestovní kanceláře se setkáš s jídlem, které s láskou připravujeme. Na menších zájezdech, kde cestujeme mikrobusem, většinou vaří průvodce. Na větších zájezdech s autobusovou dopravou je na zájezdu přítomen kuchař, nebo kuchařka. Zájezdy míváme se snídaní nebo s polopenzí. Typ stravy vždy najdeš v popisu konkrétního zájezdu v sekci Ubytování a strava.
U zájezdů s vlastním vařením pro Vás máme tipy na zdravé svačiny na hory.

Snídaně

zdravy-koutekPotrpíme si na dobrou a vydatnou snídani. Klientům připravujeme velké množství čaje nebo jiných tekutin. K dispozici je horká voda na kávu, kterou vozíme rozpustnou nebo klasickou mletou. V naší nabídce je také mléko a Granko pro výrobu kakaa. Nechybí citrón a samozřejmě cukr a med.
K snídani vždy podáváme jedno hlavní jídlo. Tímto jídlem mohou být párky, smažené vajíčka, volské oko, palačinky, chleba zapečený ve vajíčku, toasty a další - většinou vařená jídla. Připravujeme celou řadu pomazánek. Mezi nejoblíbenější patří řepová, česneková, vajíčková, paštiková či sýrová. Pomazánky mažeme přímo na pečivo a vše ještě dozdobíme zeleninou, takže si každý může vzít již hotové jídlo bez jakékoliv další přípravy.
Mimo tato hlavní jídla servírujeme ještě menší množství různých "dojídacích koutků". Každý den tak najdeš na snídaňovém stole zdravý koutek (bílý jogurt, mix müsli, ovoce), sladký koutek (vánočka, makovec, pečivo, med, jam) nebo masný koutek (plátkový sýr, šunka, salám, zelenina). V těchto koutcích není množství potravin plánováno tak, aby se jím plně nasytili všichni účastníci zájezdu. Jejich cílem je dojídání se po hlavním jídle. V našich koutcích často ochutnáte místní speciality, jako sýry, marmelády, jogurty nebo uzeniny.
Jídla je na snídani dostatek. U větších zájezdů je samozřejmě problém s doplňováním stolu. Hladová skupinka se často seběhne tak rychle, že nestačíme nosit na stůl. Průběžně ale jídlo doděláváme a dostane se vždy na každého.
POZOR ! Snídaně není určená k výrobě svačin. Svačinky na cyklistickou etapu nebo túru si připravíš z vlastních zásob, které si zakoupíš v místních obchodech. Příležitost k tomu bude. Pokud nám nějaké jídlo na snídaní zbude, vyhlašujeme vždy možnost tyto potraviny využít.

Večeře

vepro-knedlo-zeloVečeříme po návratu z túry nebo cyklistické etapy. Příprava jídla může ještě chvíli trvat a to v závislosti na povětrnostních podmínkách a zázemí, které máme na zájezdu k dispozici. Vaříme v polní kuchyni, věřte, že to není to jako u nás doma, nebo v průmyslové kuchyni Vaší případné restaurace. Jídlo je ale chutné a je ho dostatek.
Polévky vyrábíme často formou vývaru. Pokud je z připraveného polotovaru, vždy ji dochutíme a vymazlíme. Nejoblíbenější jsou kuřecí a hovězí vývary, ale také naše česnečka, hrášková nebo čočková polévka. Klienti milují naše gulášové a frankfurtské polévky.
Druhé jídlo vždy závisí na povaze zájezdu, množství klientů a zeměpisné šířce, ve které se nacházíme. Jiná jídla připravujeme v Norsku a jiná na Sardinii. Ve většině jídel je dobré maso, průmyslově zavařené v hygienických podmínkách renomované firmy z Hodonína. Používáme vepřové maso, kuřecí maso, hovězí a nebo krůtí maso. Z příloh ochutnáš rýži, brambory i těstoviny. Vznikají tak pochoutky jako Krutá Čína, Giusepovy spaghetti, Překvapivá tortilla, klasické Vepřo - knedlo - zelo nebo Zapečený vepřový plátek s rajčetem na Provencálském koření a mnoho dalších delikates. Jídla často doplňujeme saláty, případně melounem či jinou, místní specialitkou (kaktusové plody, fíky, datle, olivy, apod.).
Na některých zájezdech se můžeš setkat s grilováním. Grilujeme čerstvé maso, ryby, zeleninu nebo sýry. Jako přílohu používáme pečivo, zeleninu a různé omáčky. Grilujeme nejčastěji na otevřeném ohni a naší oblíbené trojnožce.

Jídlo připravujeme s láskou

snidaneSnažíme se, aby bylo vytvářeno v duchu zdravé výživy. Nezahušťujeme moukou, používáme minimum tuku, v jídlech používáme hodně zeleniny. Při jeho přípravě nám můžeš dobrovolně pomoci. V kuchyni je totiž vždy největší legrace a vybraná společnost průvodců a kuchařů. Je to také skvělé místo k vzájemnému poznávání se mezi klienty. Naše kuchyň je také výukové středisko. Naučíš se třeba krájet, míchat, přinášet a odnášet různé potraviny, nebo odpadky. Využijeme siláky na přípravu stolů, lavic, nebo k usazení a naražení sudu točeného piva a užitečné jsou samozřejmě také hostesky k nalévání dobrého bílého nebo červeného vína.

Mňam. Už se na tebe těšíme !

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský