6. 1. 2023

Ostrov Madeira turistika - program

Program turistického a poznávacího zájezdu Madeira turistika.

1.den: Odjezd z nástupních míst na letiště a odlet do Funchalu. Přejedeme na ubytování, seznámíme se s programem a podle času projdeme ve městě. Zajedeme do supermarketu, kde si nakoupíme potraviny na další dny.

2.den: Vydáme se do severní části ostrova na místo Queimadas, které je výchozím bodem levády Caldeirão Verde. Projdeme se ke stejnojmennému vodopádu. Cesta je zajímavá se spoustou tunelů. Zájemci se mohou vypravit až k vodopádu Caldeirão do Inferno. Poté se zastavíme v městečku Santana, které je známé zejména typickými madeirskými domky casas de colmo, kterých se zde zachovalo několik desítek a jsou neoficiálním symbolem Madeiry. Podle času můžeme navštívit naučný skanzen Parque Temático Madeira. Případně se můžeme vykoupat v přírodních oceánských bazénech v Porto da Cruz. Zastavíme se v restauraci, kde můžeš ochutnat něco z místní kuchyně. Dělka túry: (6h, 17 km)

3.den: Ráno přejedeme na nejvýchodnější mys ostrova Madeira a projdeme se po útesech Ponta de São Lourenço. Oproti stálozelenému zbytku Madeiry se barva poloostrova mění s ročním obdobím. Vítr a vlny Atlantiku zde téměř nepřetržitě bičují strmé skalní útesy, dosahující výšky až 200 m. Po stezce PR 8, která je velmi panoramatická s krásnými výhledy na moře, dojdeme až na vrchol Pico do Furado, z kterého je výhled na ostrůvek Ilhéu do Farol s majákem. Po cestě zpět se zastavíme v občerstvení pod vrcholem, kde si můžeme dát výbornou kávu nebo kokteily. Po návratu k autu přejedeme na jedinou přírodní písečnou pláž na ostrově Prainha a vykoupeme se. Případně můžeme vyzkoušet i pláž v Machicu, kde je ovšem písek dovezený ze Sahary. V Machicu se také zastavíme na večeři, je zde spousta příjemných přímořských restaurací. Délka túry: (3,5 h, 8 km, 450m převýšení).

4.den: Tento den bude hodně poznávací a navštívíme spoustu zajímavých míst. Ráno se vydáme na populární levády Das 25 Fondes a Do Risco, které při vhodném počasí oplývají nesčetnými vodopády, jezírky a výhledy. Výchozím bodem je vesnička Rabacal. Tam si dáme vyhlášený citronový koláč ve společnosti zvědavých pěnkav, které se nebojí zobat z ruky. Po cestě k levádám se zastavíme na ranní spršku ve vodopádu Cascata Dos Anjos, který padá přímo na silnici. Po návštěvě levád se vydáme na západní pobřeží plné dechberoucích útesů a navštívíme míso Miradouro Calhau das Achadas, kde se můžeme projet téměř vertikální lanovkou, která má převýšení 400 m a vede z útesu přímo k moři. Dále pokračujeme k majáku na nejzápadnějším bodu Madeiry Ponta de Pargo. Pokud budeme mít dobré počasí, můžeme odsud pozorovat nádherný západ slunce. Následuje návrat na ubytování.

5.den: V ranních hodinách vyjedeme na Pico Arieiro (1 818 m.n.m.), odkud vyrazíme na nejvyšší vrchol Madeiry Pico Ruivo (1 862 m.n.m.), Stezka je velmi scénická a fotogenická, plná schodů, žebříků a tunelů. Na chatě Casa de Abrigo do Pico Ruivo si dáme občerstvení a vyrazíme stejnou cestou zpět. Užijeme si také dramatické horské scenérie. Turistický chodník pojící tyto dvě hory je z velké části vydlážděný a zabezpečený zábradlím. Délka túry: (8 h, 16 km, 1 450 m převýšení).

6.den: Po snídani se vydáme scénickou cestou na horské sedlo Ecumeada, kde se nám naskytnou úchvatné výhledy na horské masívy Madeiry. V sedle je možno absolvovat krátkou levádu Las Rabacas a Do Norte. Sjedeme na sever ostrova do Sao Vicente a navštívíme sopečnou jekyni Grutas de S. Vicente. Poté pokračujeme do vesnice Seixal, kde se vykoupeme na pláži nebo v mořském jezírku a dáme si oběd. Po cestě k vyhlášeným mořským bazénům v Porto Moniz ještě navštívíme dechberoucí mořské skalní věže v Arredoru. Vystoupáme na náhorní plošinu Fanal, kde se projdeme vavřínovým lesem a podmáčenými loukami. Fanal je oblíbené místo zejména pro fotografy.

7.den: Tento den věnujeme spíše návštěvě zajímavých turistických lokalit, ale zařadíme i krátkou procházku a prohlídku hlavního města Madeiry Funchalu. Cestu začneme návštěvou botanické zahrady Jardim Botánico, kde je možno se svézt lanovkou do zahrad Monte Palace. Poté přejedeme na vyhlídkovou plošinu Curral das Freiras, ze které je nádherný výhled na okolní hory a také na údolí jeptišek. Po strmém chodníku sejdeme do vesnice v údolí se stejnojmenným názvem a ochutnáme vyhlášené kaštanové likéry a gastronomické speciality. Následně se přesuneme na nejvyšší útesovou vyhlídku na Madeiře Miradouro do Cabo Girao, která se nachází 530 m nad mořem. Dále navštívíme zajímavosti ve Funchalu, jako je farmářský nebo rybí trh, příp. Staré město s jeho hospůdkami a restauracemi.

8.den: Krátký výlet po cestě na letiště (závisí na aktuálním letovém řádu) a večerní odlet z ostrova. Přílet zhruba v nočních hodinách s nočním až časně ranním návratem do nástupních míst v ČR.

Pro rezervaci zájezdu klikni zde.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský