1. 4. 2023

Na ferraty v Evropě nebude možný vstup s lezeckou výbavou

Zákaz používání veškerého lezeckého vybavení na zajištěných cestách v Evropě. Kovové součásti extrémně poškozují ocelová lana ferrat.

Solná komora - ferraty (Pavel Mrhálek)Od dnešního dne vstupuje v platnost nová legislativa Evropské unie o zákazu používání veškerého horolezeckého materiálu na zajištěných cestách nejen v Alpách, ale také na území všech členských zemí EU. Jedná se zejména o karabiny, ferratové sety, ale také lana a přilby.
Zákon byl připravován dlouho dobu ve spolupráci s členy horského spolku Alpenverein. Bylo zjištěno, že horolezecká výbava, zejména tzv. ferratové sety, extrémně poškozují ocelová lana, která unikátní zajištěné cesty provází. Výroba a montáž těchto ocelových lan představuje dědictví našich předků a investice do tvorby zajištěných cest v Evropě představuje řádově milióny EUR. Je nepřípustné, aby turisté tato lana devastovali svým horolezeckým vybavením, sdělila předsedkyně evropské komise Ursula von der Leyenová.
Na začátku každé zajištěné cesty budete upozorněni cedulkou, že vstupujete na via ferratu a že nesmíte horolezecké pomůcky používat. Na trasách budou probíhat pravidelné kontroly členů horského spolku Alpenverein, kteří budou dohlížet na to, aby byl zákon dodržován. Horolezce s výbavou tak čekají pokuty až 250 EUR za každé porušení a bude mu odebráno povolení ke vstupu na jakoukoliv ferratu v budoucnu. Od dnešního dne nám tak nezbývá, než se spolehnout na sílu vlastních nohou a paží. Ocelová lana můžeme nadále používat jako nástroj pro přidržení v extrémních situacích během výstupu. Je možné však použít jen ruce, které mohou být případně vybaveny rukavicí z nekovového materiálu. Další informace o tomto nařízení najdete na stránkách Evropského parlamentu..

Jedná se o aprílový žertík. Informace jsou vymyšlené. Důrazně doporučujeme, aby jste dbali o svou bezpečnost na zajištných cestách. Ferratová výbava patří mezi povinné položky na našich zájezdech. Naučíme Vás si vybavení obléct a průvodce Vám předá veškeré informace k bezpečnému pohybu na zajištěných cestách.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský