12. 5. 2015

Na ferraty pouze v malé skupině!

Zažili jsme tvorbu a průvodcování zájezdů pro outdoorové cestovky v divokých devadesátých letech, kdy stačilo píchnout prstem do mapy „Tady uděláme ferratový zájezd“, roznést pár letáků po nástěnkách, objednat bus a sehnat 40 lidí lačných zaplatit za cestu do Dolomit rozhrkanou Karoskou, ochotných spát v blátě ve stanech po parkovištích víceméně načerno, čekat hodiny pod nástupem, než na ně dojde řada a jíst instantní polévky z ešusu s tím, že se každý den funí do kopce a z kopce 16 hodin na jinou třítisícovku.

Bylo to opravdové dobrodružství ve stylu „Kamarádi jedou na výlet“, ale jako profi služba nemohl mít takový styl dlouhého trvání. S rozmachem dostupnosti informací a při čím dál větší oblibě zajištěných cest mezi širokou veřejností, profesionálové pochopili, že se takové zájezdy musí dělat jinak. Ti méně bystřejší trvali na „Gerila low cost zájezdech“ a snažili se minimalizovat cenu, aby sehnali lidi ochotné riskovat polovinu své dovolené strávením sepisováním protokolů s místní policií.

Každá rozumná cestovka dnes zájezdy na via ferraty pořádá v menších skupinkách. Velikost skupiny pak přizpůsobuje konkrétní akci s ohledem na všechny detaily a souvislosti. Typicky se tak dnes pořádají zájezdy na ferraty ve skupině 4 – cca 20 lidí.

Nejmenší skupinky 4 – 6 lidí plus jeden průvodce jsou akce směřující na náročné sportovní nebo dlouhé ferraty, rodinné akce nebo uzavřené kolektivy. Výhodou je obrovská flexibilita skupiny. Instruktor se může všem věnovat s maximální péčí. Pokud to situace vyžaduje, je schopný věnovat se i jednotlivci, který potřebuje zvýšenou péči.

Běžné skupinky 6 – 14 lidí plus dva průvodci jsou nejběžnějším případem. Taková skupina si zachovává flexibilitu, lze ji rozdělit na dva na sobě nezávislé celky a tím pádem co nejlépe využít čas v horách. V neposlední řadě je také výhodou tým dvou průvodců, kteří dokážou pružně reagovat na jakoukoliv situaci a vyřešit ji rychleji a efektivněji než jeden průvodce.

Skupinky 14 – 20+ lidí plus tři průvodci jsou maximum, které lze ferratami provádět s ohledem na časové prostoje, celkový dojem z akce a v neposlední řadě na bezpečnost. Dobří průvodci zorganizují program tak, aby čas strávený v horách byl využit maximálně.

Skupinka 24 – 30 lidí je absolutní maximum, které lze na ferráty zodpovědně vzít, přičemž platí, že se musí jednat o program na klasické turistické zajištěné cesty s lehkým až mírně těžším programem. Takovou typickou destinací jsou například Dolomity a jejich lehké vyhlídkové ferráty.

Naše akce plánujeme vždy tak, aby kombinace velikosti skupinky, programu, dopravy a dalších maličkostí byla ušita na míru konkrétní akci a vy jste si ji mohli maximálně užít za přijatelnou cenu. U každého zájezdu se dozvíte, pro kolik lidí je plánovaný. Používáme širokou škálu dopravních prostředků s ohledem na co nejefektivnější a pohodlné využití dopravních prostředků. Možnosti jsou vždy uvedeny v konkrétním programu.

  • Vlastní doprava – tuto možnost dáváme všude tam, kde se programy vracejí na výchozí bod, kde je možnost se jednoduše vrátit k autům, nebo kombinujeme s minibusem, který může řidiče dovézt zpět k jejich autům. Vlastní dopravu preferují lidé, kteří si chtějí cestu na místo akce zorganizovat po svém a nepreferují hromadnou přepravu. Každý od nás dostává podrobné instrukce a itinerář cesty.
  • Spolujízda s instruktorem – používáme zejména u nejnáročnějších akcích, kde je nutnost malé skupiny. Případně kombinujeme s vlastní dopravou.
  • Mikrobus nebo minibus - jsou menší dopravní prostředky, kterými lze přepravit 9 – cca 24 osob. Je to pohodlný způsob cestování v menších skupinkách, který přináší velkou flexibilitu a rodinnou atmosféru.
  • Autobus – Nejekonomičtější způsob dopravy, který je zároveň nejšetrnější k životnímu prostředí. U zážitkových nebo sportovních programů, kterých se účastní malé skupiny se snažíme vždy autobus sdílet více na sobě nezávislými skupinkami. Získáváme tak efektivní využití dopravního prostředku a zachováváme si flexibilitu a všechny výhody malých skupinek. V praxi to vypadá tak, že v jednom autobuse společně jdou 2 – 3 na sobě nezávislé programy, které mají například společné ubytování, podobné nebo stejné výchozí body túr atp. Typicky větší turistická skupinka společně s malou skupinkou ferrátistů. Vše navíc organizujeme tak, aby se skupinky navzájem téměř neovlivňovaly. Používáme pouze moderní komfortní klimatizované autobusy a osvědčené řidiče, které si pečlivě vybíráme.
  • Letecky – u leteckých akcí, zejména tedy poznávacích expedic, využíváme normální linkové lety a letenky nakupujeme tak, aby cena byla co nejvýhodnější. Nákup letenek pouze hromadně zprostředkováváme, proto je u všech zájezdů uvedena orientační cena letenky. Účastníci pak platí vždy konkrétní cenu letenky podle vybraného spoje a letenka je vystavena ne jejich jméno. Letenka je tedy defakto na daném zájezdu nezávislá.

Milujeme přírodu, poznání a dobrodružství. Nejen proto si uvědomujeme důležitost našeho vztahu k životnímu prostředí. Doprava na našich akcích zatěžuje náš životní prostor nejvíce. Proto se vždy snažíme zorganizovat takovou variantu, aby tento dopad byl co nejmenší.

Pavel Mrhálek
Autor:
Pavel Mrhálek (Pavlos)