6. 10. 2018

Na chvíli v Dubaji

Přestup na cestě z Prahy do Kathmandu. A tak je čas podívat se na nejvyšší budovu světa Burj Khalifa.

Do Nepálu se můžete dostat mnoha cestami. Už jsem letěl přes Moskvu, přes Helsinki nebo Dillí. Poslední dobou je moderní Dubaj a to hlavně díky nizkonakladové společnosti Fly Dubai.
Na takovém přestupu má člověk většinou několik hodin čas. S Spojenými arabskými emiráty máme bezvízový styk a proto není důvod nevyrazit do víru velkoměsta.
Levnější způsob cestování je taxi. Zajímavější je ale cesta metrem. Stanice metra je z letištní budovy asi patnáct minut pěšky. Cestou míjíme venkovní zastávky hromadné dopravy. Jsou uzavřené a plně klimatizované.
Cesta k Burj Khalifa vyjde na 8 dirhamů, což je asi 50 Kč. Cestou se musí jednou přestoupit na zastávce Union. Cesta trvá asi hodinu i s přestupem. Na konci vás čeká dlouhý klimatizovaný a prosklený tunel s výhledem na mrakodrapy. Zajímavostí metra je, že jezdí automaticky a bez řidiče. Také to, že zde mají ženy vlastní vchod a svou chráněnou zónu, do které pod pokutou nesmí muži.
Prosklený tunel ústí do obrovského obchodního domu Dubaj mall. Dáme se doprava a o dvě patra dolů. Brzy se ocitnete na náměstí přímo pod Burj Khalifa. Každou půl hodinu je v obřím bazénu krásná osvětlená fontána s hudbou. Každou půl hodinu je taky na stěnách mrakodrapu laserová show. Obě prezentace jsou vytvořeny ve velkém stylu a určitě se na nich nešetřilo. Ostatně jako tady v Dubaji na všem...
Další zajímavost je jen kousek odtud. Přímo uprostřed obchodního domu je obří akvárium se žraloky. Určitě se tady zajděte podívat.
Cesta zpět taxíkem stojí 45 dirhamů, tedy asi 300 Kč. Cesta trvá asi 30 minut. Určitě stojí za to svůj čas na letišti stavit prohlídkou centra Dubaje.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský