22. 10. 2018

Mera Peak - Thagnang - Khare

Poslední úsek cesty v údolí vedoucí k Mera Peak. Dal to prostě nejde. Dal už musíte na vrchol. A to my půjdeme...

Ráno je voda kolem domu zamrzlá. Každé ráno po snídani řešíme účetnictví. Musí se zaplatit účet. Je nás celkem patnáct a každý si dává jiné jídlo na snídani, večeři a někdy i oběd. Takže dostáváme od lodgie účet za útratu celé skupiny. Úkol průvodce je rozpočítat společnou útratu na osobu a přidat osobní utratu každého účastníka. Dohromady by to mělo dát společný účet. No někdy je to hodně napínavé.
Než to všechno spočítám, jsou většinou už všichni na trase. Vyrážím proto každý den jako poslední a musím skupinu dohnat. Dnes je to kolem 9 ráno, když odcházím. V tuto dobu zde ještě není slunce. Teplota v pokoji 3 C. Zima jak prase. Máme všichni mírnou rýmu.
Naše cesta vede přímo na morenu plnou kamenů. Cesta je značená mužíky. Později přechází v pískový chodníček a stoupá po okraji moreny. Asi za hodinu je možné odbočit k ledovcovému jezeru. Můžeš si nechat batoh u cesty, tady se zatím nekrade. Stačí ujít asi 100 m doleva a uvidíš krásné zelené pleso, a výhled na ledopád. Občas se nějaký utrhne a to pak udělá pořádný rámus v celém údolí.
Další cesta je pěšinka, stoupá až k řece a dále po pravé straně řeky. Stále mírně nahoru, člověk se ani nezadýchá. Kolem poledne oblíbená zastávka v čajovně. Tato má novou zelenou střechu. Výhled na Mera Peak. Ten už je opravdu nadosah. Je úplně jasno, malý vítr, pohodová túra. Tady jsem si příjemně zdříml na sluníčku. Když jsem se probudil, byli už všichni pryč.
Dnes a další dny bydlíme v Khare - Snow land lodge. Je úplně nahoře vesnice a tak budeme spát v úctyhodné výšce 4900 mnm. Pokojíčky jsou prostorné, některé otočené na slunce, jiné na stranu stínu. Odpočíváme a kolem 16 hod vyrážíme na kopec nad Khare. Opět nám vychází skvělé světelné podmínky. Čekáme na západ slunce, honí se mraky, vidíme vrchol Mera Peak. Sestupujeme po moréně a bavíme se zhazováním obřích kamenů na dno bývalého ledovce.
Večer je neuvěřitelně chladný. Nemůžu se pořádně zahřát a to ani u kamínek v jídelně. Trochu cítíme hlavu. Je patrná únava. Někdo hůř dýchá. Pocity vnímá každý jinak. Celkově je team ve výborném stavu.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský