20. 10. 2018

Mera Peak - Panch Pokhari - Khote

Ježíši zase údolí. Takovou krásnou výšku jsme měli a zase musíme k řece. Naštěstí to už je poslední - výstupové údolí řeky Inků Kola.

Panch Pokhari jsou dva domy v údolí mezi horami. Hory jsou ze tří stran kolem nás. Sluníčko k nám nemůže. Ráno je zima, zamrzla voda v hadicích. Musíme se mít v řece.
Cesta vede prudce nad ubytování do malého sedýlka. Trvá to sotva 30 minut. Část cesty už je na slunci. Že sedla začínají nádherné výhledy. Vidíme včerejší trasu, pět jezer, sedlo. Vidíme jeden z posledních dní na treku - výstup do sedla Zatwara La - cestou do Luky. Ale to až za týden. A vidíme krásnou vrstevnici na dnešní den. V dali zasněžené vrcholky, zřejmě Thamserku a Kantegra.
Samotné sedlo je ve výšce 4385 m. Každý si pochoduje svým tempem.
Než začne cesta klesat do údolí, je tady ještě jedno fotogenické místo. Ideální na houbičky a jiné skopičiny. Malinko vidíme i špičku Mera Peak, zatím hodně vzadu za černou skálou. Vydržel bych tady hodiny. Parádní místo.
Bohužel musím sestupovat do údolí, jsou tam mraky. Sestup je prudký, po schodech. Začínají opět lesy ronodendronů. I tady úžasně obrostlé mechem. Sestupujeme až na most přes divokou řeku. Dokonce na chvíli pípl telefonní signál. Ten jsme už týden neměli. Ani nám to nechybí.
Člověk by si řekl, že sestoupil až na dno údolí k řece, kterou už chvíli slyšíme. Pak je pravdou. Cesta vede zase do kopce a do lesa. Naštěstí jen na chvíli, aby obešla pár sesuvů půdy do řeky. Konečně most přes řeku. Je kolem 14 hodin. Kousek je ještě velký balvan. Slouží jako jakési modlitební místo. Je prasklý napůl a kolem je plno modlitebních praporků. Někdo tady nechal pár bankovek coby obětinu.

Jsme v cíli. Vesnice Khote. Údolí je plné mraků, nevidíme nic. Po několika dnech horká sprcha, jídelna s výběrem jídel, pokoje s alespoň malou izolací. Internet. Je poznat, že jsme na hlavní turistické trase Kukla - Mera Peak.

Cíl je ve výšce 3620 mnm Dnes to bylo nahoru 425 m, dolů 1050 m, max výška 4400 m. Trek dnes trval 5.45 h čistého času bez pauz.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský