21. 10. 2018

Mera Peak - Khote - Thagnang

Jeden z nejkrásnějších dní na treku. Úžasné údolí a všude kolem ostré vrcholy nad 6000 m.

Ráno je tradičně jasné. Hned nad námi ční vrchol Mera Peak (6476 m). Odtud vypadá majestátně, nezdolatelně. Možná tam budeme za pár dní stát.
Užili jsme si večerní sprchu. Tady fungovala výborně, na plyn. Tlak vody byl sice malý, ale voda měla 40 C. Ve sprše mohlo být kolem nuly. Takže všude kolem pára. Z plynové bomby utíkal plyn. Směsice pachů jakou u nás ve sprše nezažiješ. K pachu ponožek po týdnu treku se vyjadřovat nebudu.
Cesta vede přes celé Khote, kde je jedna lodge za druhou. Na konci je kontrolní check point národního parku Makalu. To my už máme vyřízeno několik dní, takže jen kontrola a procházíme.
Za městem je široké koryto řeky a fantastický pohled na Mera Peak. Jde se už na slunci, není to moc do kopce, takže si to každý užívá naplno. Údolí se rozšiřuje a objevují se nové vrcholy. V údolí docela fouká. Cesta stále sleduje řeku. Někdy obchází velký balvan po moréně. Celou dobu máme výhled na Kyashar 6769 m a Thangnatse 6769 m tvořící jeden vrchol. Také na Kusum Kangguru. Objevují se nové výhledy napravo na ledovce pod Mera Peak. Kolem poledne máme malou zastávku v místní svatyni. Je vytvořená ve skále a malý přístavek udělal z jeskyně krásnou modlitebnu. Samozřejmě chtějí příspěvek a tak jsme si do knihy aspoň napsali přání na vrcholové počasí. Dnes bydlíme v Thagnang v Sona Guest house. Jsme tady brzy, kolem 14 hod.
Před 16 hod vyrážíme na aklimatizační výstup do 5000 m. Ukázalo se, že 16 hod je hraniční čas. Je to jen pro rychlé a dobře aklimatizované borce. Ostatní stihli do západu slunce jen výšku 4500 m. Západ ale viděli všichni a dnes to stálo za to. Celý den byl boží. Fotili jsme jak o život. Krásné ostré hory, mraky, křoví, všechno co k Himalaji patří. Výstup všechny hodně zmohl. Jde se přes vesnici na západ. Přejde se řeka a na hnědém kopci už vidíš cestu po vrstevnici. Stačí následovat chodníček. Obchází horu až na hřbet a po hřbetě z jihu vede chodník až k meteo stanici ve výšce asi 4800 m. Dá se vyjít až na vrcholek kolem 5000. Chce to vyrazit tak v 15 hod, aby to bylo více v klidu. Oblečení, rukavice, foto, hůlky,... Dost foukalo a byla zima. Večeře výborná. Těstoviny s tuňákem. Dnešní cíl je ve výšce 4300 mnm Převýšení nahoru bylo 700 m. Celkem jsme šlapali 4,5 hod.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský