7. 10. 2018

Mera Peak - Kathmandu - Thamel

Katmandu překvapí každého nováčka. Thamel je prostě neopsatený. Přesto se o to pokusím...

Když poletíš do Nepálu, na první pohled tě zaujmou dvě věci. Hory a pak příjezd do Thamelu - čtvrti vyhrazené pro turisty, plné obchodů s turistickým vybavením, bary, laskominami.
Pokud můžeš, zarezrvuj si místo v letadle na levé straně. Uvidíš Himálaj, kýč na který nezapomeneš.
Příjezd z letiště do Thamelu trvá asi hodinu. Míjíme golfové hřiště a hned vedle nábřeží, kde spalují mrtvé. Jezdí se po levé straně jako v Anglii. Na ulici jsou desítky aut, motorek, rikš. Polehávají psi, krávy. Každý si dělá co chce. Všichni troubí.
Hlavní ulici v Thamelu lemují stovky obchodů s vybavením pro turisty. Tady koupíš úplně všechno. Kvalita ale značně kolísá. Nejvíce je tady barů a restaurací. Večer se v nich rozezní živá hudba všech žánrů. Dát do můžeš výborný steak nebo obyčejné jídlo chudých nepálců. Jsou návštěvníci, kteří jezdí do Nepálu jen kvůli návštěvě Kathmandu.
Chceme víc. Rozhodli jsme se zaměstnat sedm místních cyklistů a pomocí cyklorikši vyrážíme k známé památce opičí stúpě. Cestou jsme chudého nepálce posadili na jeho vlastní rikšu a povozili ho. Asi se dost divil.
Swayambhunath je na vysokém kopci. Na vrchol vedou schody. Platí se vstupné a můžeš se pomodlit nebývalou duchovní silou. Slouží k tomu modlitební mlýnky po celém obvodu stúpy. Na špici nesmí chybět Budhovy oči a místo nosu znak číslice jedna.
Zbytek dne věnujeme nákupům věcí na trek. A nesmí chybět uvítací večeře v místním steak baru. Dáváme si sizzler, steak co před vámi prská na panvičce ještě na stole. Do hotelu se vracíme pozdě v noci a ani netušíme, že nám změnili čas odletu... Ale o tom až v příštím příspěvku.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský