13. 10. 2018

Mera Peak - Chebawesi - Ghote bazar

Pomalu stoupáme do prvního sedla našeho treku. Prostředí je nádherné, plné zeleně.

Dnes nás čeká první větší stoupání. Nejdříve postupujeme podél velké řeky a několikrát zkoušíme pevnost lanových mostů. Následuje stoupání až k osamělé chatrči, kde nám baba nabízí divné kuličky plněné bramborem a extra silnou dávkou chilli. Jmenuje se to Panipuri. Všude kolem rostou banány, rýže, proso, různé květy. Je horko kolem 30 C. Leje z nás jako z volů. Začínají se dělat rozdíly ve výkonnosti některých účastníků.
Kolem poledne máme dnešní maximální výšku 1000 m. Následuje klesání po hlavní cestě z písku a bláta pro traktor. Jeden tady vozí lidi místo autobusu, na korbě. Dostali jsme se do nového údolí, k nové řece. Končíme v obci Ghote Bazar, kde je most a Kirat hotel and lodě ve výšce 790 m.
Dnes celkem nahoru 800 m, dolů 400. Pocitově ale celý den do kopce. Cílové místo je kouzelné. Údolí, most, řeka. Parádní večerní koupání u peřeje. U piva pozorujeme nepálky, jak se koupou pod mostem. Běhají tady veselé děti. Domky jsou jen z rákosí a dřeva. Kouří z nich dým a voní uzeným. Všechno kolem je zelené ve všech odstínech. Člověk si připadá jako stovky let v historii. Jako objevitel zapomenuté země.
Nálada v teamu je výborná. Vyrážíme taky za poznáním vesnice. Pyšný nepálec nám ukazuje něco jako školu nad městem. Ubytování je opět skromné a ráda z nás spí ráda na zemi na terase s výhledem do buše. V noci začíná typický randál lesa. Směs cikád, nějakých ptáků, žab a jiných tvorů. A příště si napíšeme o další vesnici na trase - Phedi.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský