22. 12. 2020

Lyžování v době koronaviru

Přinášíme první zkušenosti z Alpských středisek o tom, jak vlastně funguje lyžování a lyžařská sezóna v Alpách. Co je třeba mít s sebou, s čím je třeba počítat, jak to celé funguje z pohledu ochrany zdraví před nákazou Covid-19.

Zkušenosti, které Vám zde chci sdělit vycházejí z předvánočního lyžování ve Švýcarsku, ve středisku Engelberg - Titlis v roce 2020. Průzkum jsme realizovali s malou skupinkou 8 lyžařů naší dodávkou. Co jsme tedy zjistili ?

Doprava

Hraniční přechod ČR-Německo jsme zvolili Rozvadov. Provoz plynulý, na dálnici žádné kontroly. Během přejezdu celého Německa jsme nenarazili na jediné policejní auto. Nikoho nezajímalo co v Německu děláme a jestli máme právo se tam pohybovat (ano právo máme, transit Německa bez větších zastávek je povolen bez omezení).
Na hraničním přechodu do Švýcarska jsme se zastavili zakoupit dálniční známku. Celníky vůbec nezajímal důvod našeho vjezdu do Švýcarska. Švýcarsko povoluje vjezd občanům České republiky od 14.12.2020 bez omezení a bez testů. Jinak řečeno - z pohledu dopravy nelze poznat žádný rozdíl oproti jiným ročníkům lyžování.

Ubytování

V kanceláři ubytovatele, stejně jako v jiných vnitřních prostorách jsme byli povinni nosit roušku. Dohoda byla jasná a bezproblémová. Také zde mají umístěny desinfekční prostředky. Většina lidí si jich nevšímá. V apartmánech bylo uklizeno, ale žádná konkrétní omezení nejsou stanovena. Jinak řečeno - z pohledu ubytování nelze poznat rozdíl oproti jiným ročníkům lyžování.

Kabinové lanovky

Zde jsou asi nejmarkantnější rozdíly:

  • před lanovkou kontroluje služba přítomnost pokrývky úst a hlavně nosu. Kdo nemá, je slušně upozorněn, aby si ji nasadil
  • všude jsou přítomny čáry a značky pro kontrolu vzdálenosti 1,5 m mezi osobami v řadě. Lidé to dodržují tak z 50 %.
  • automatické dveře, které pouští lidi do stanice lanovky se občas zablokují a pouští do budovy jen omezený počet osob. Tím je zamezeno tlačenicím ve frontách a většina lidí stojí venku před budovou. Na první pohled to vypadá jako dlouhá fronta, která však postupuje velmi rychle.
  • turnikety, které pouští lidi až přímo k lanovkách mají také intervaly, přes které nepustí větší množství lidí na nástupiště
  • do kabinové lanovky služba pouští maximálně 5 osob (kapacita kabiny byla 8 osob)
  • každá kabina je automaticky dezinfikována proudem mlhoviny, která je vstřikována do kabiny velkým strojem, který se podobá klimatizační jednotce
  • v kabině je nutné mít roušku, pokud se nejedná o rodinu, přátele, apod. Zkrátka cizí lidé se od sebe raději chrání.
  • ve velkokapacitních kabinách jezdí cca 2/3 kapacity. Lyžaři mají roušky. Zde je zřejmě jediné vyšší riziko nákazy v lanovkách.

Sedačkové lanovky

Jsou prakticky bez omezení. Některé zásady stále platí:

  • při příjezdu do budovy lanovky je třeba mít roušku. Na lanovce je možné ji sundat
  • při jízdě s cizími osobami je spíš slušností, než nutností mít pokrývku úst a nosu nasazenu
  • kapacita míst zde nebyla omezována
  • fronty před těmito lanovkami byly minimální, nebo žádné
  • totéž platí o kotvách, pomách a jiných pozemních vlecích

Lyžování

Lyžování je venkovní sport. Nákaza během lyžování je prakticky vyloučena. Jednotliví lyžaři se míjí a potkávají v sekundách. Při větší zimě má řada lyžařů i tak pokrývku úst nebo obličejovou masku proti zimě. Zde ale několik praktických poznámek:

  • zvláště při sněžení či dešti velmi rychle navlhne pokrývka úst a nosu. Je dobré mít několik náhradních. Po celém dni lyžování šátek typu tunel již značně zapáchá a není příjemná ani jeho vlhkost
  • je praktičtější mít lyžařské brýle, než sluneční brýle. Díky pokrývce úst se sluneční brýle velmi rychle zamlží a je nepříjemné je neustále otírat a odmlžovat, zvláště v rukavicích. Nejlepší způsob se ukázal tento - lyžařské brýle na čelo, pokrývku úst nasadit, pokrývku úst na konci lanovky sundat, nezamlžené brýle nasadit.
  • na nošení pokrývky úst v lanovkách se dá velmi rychle zvyknout a ve výsledku to lyžařům nijak nepřekáží a nevadí. Většina lidí toto nařízení akceptuje a dodržuje

Závěr

Lyžování, pokud je umožněno, je sport s minimem rizika. Lyžaři mají na sobě své vlastní rukavice. Přenos kontaktem rukou je tedy velmi malý. Lyžaři se míjí jen sporadicky a na pár vteřin. Ve frontách jsou chráněni pokrývkou úst a nosu a dodržují rozestupy. Doporučujeme omezit návštěvu apres ski barů a restaurací, jsou-li otevřeny. Využívejte otevřená okénka, pojízdné bary nebo venkovní stánky. Konzumovat svůj oblíbený nápoj můžete s výhledem na krásné hory a přírodu. Určitě lyžování nezatracujte - je to stále krásný sport.

Seznam lyžařských zájezdů naší cestovní kanceláře najdete zde.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský