16. 10. 2017

Lukla - nejhorší letiště světa

A ještě horší je, když se vám pokazí letadlo.

Probuzení je krušné. Moc brzy - v 5.40. Navíc dělali celou noc tu cestu... Plánovaný odjezd od hotelu 6.15, let do Lukly kolem 7.45 Měním ještě peníze, ale bohužel ne tolik, kolik bych potřeboval. Na hotelu je stejný kurz jako ve městě a stejný jako na letišti. Rozdíly jsou minimální. Vezou nás na letiště. Místní borec nám vše dobře vyřizuje, takže jsme brzy odbavení a čekáme na náš let. Platím 4500 r za nadváhu všech zavazadel. Výpočet jsem nepochopil, ale s nadváhou asi nemá nic společného.

Vnitro letiště je úplně nové. Ke staré hale dodělali novou prosklenou konstrukci. Přes starou halu se chodí do staré čekárny. Máme let 115 a vyrážíme na čas v 7.45. Letadlo už čeká, stejně jako milá letuška a mladý pilot. Nastupujeme a rolujeme na dráhu. Mezitím dostáváme bonbóny a vatu do uší od letušky. Tím její funkce v letadle končí.
Už jsme na řadě. Testujeme motory a... Ku překvapení všech se vracíme zase na letiště. Letuška na dnes hodně práce, musela nám navíc oznámit, že máme poruchu letadla. Vracíme se na místo odkud jsme vyrazili. Vystupujeme a čekáme bokem v rohu letiště. Asi kdyby to bouchlo. Musíme se dívat jak různí pánové z letiště pod heslem "máte štěstí že jdu zrovna kolem" pomáhají opravit naše letadlo. Po půl hodině mlácení kladivem přichází na řadu svářečka.

Kolem 11 nás dovezli do opraveného letadla. Tentokrát se start podařil. Let trvá asi 40 minut a po levé straně je možné pozorovat vrcholy Himálaje. Přistání na nejnebezpečnějším letišti světa Lukla (2870 m) zvládl náš pilot na výbornou. Na letišti nás čeká náš Nepálský průvodce Jyamjo Sherpa a naši čtyři nosiči. V místním hotelu Himalaya Lodge připravujeme věci pro nosiče a sebe na dnešní první trek do Phagding (2610 m).

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský