16. 10. 2017

Letíme do Kathmandu

Z Dubaje do Kathmandu je to nuda, ale nesmíte mít na palubě hledaného zločince jako my...

Let probíhal bez problémů až do okamžiku přistávání. Oznámili nám, že na letišti v KTM je velký provoz a musíme čekat na povolení k přistání. Kroužíme nad mraky. Užíváme si výhledy na hory - a to i ti, kteří sedí u okýnka na pravé straně. Kroužíme asi 40 minut. Pak jdeme na přistání. Sedáme za tmy a do mraků. Těsně nad letištěm letadlo dost mává křídly. Asi hodně fouká. Pilot s tím dost praštil o zem. Myslím že si odfukl, stejně jako my. Při výstupu z letadla nám netradičně znovu kontrolují palubní lístky. Venku před letadlem čeká Interpol. Už je jasné, proč jsme čekali a kroužili. V KTM totiž nikdy není takový provoz... Posléze vyvádí z letadla nějakého borce asi tři policajti. Nebrání se. Jdeme do haly kde nás čeká procedura víza. Vyplnili jsme nejdříve malý a později správný - velký formulář s okýnkem na fotku na pravé straně nahoře. Papír musí mít formát A4, jinak vás vrátí. Platíme 40 USD (lze i v eurech) a s fotkou a pasem jdeme na celní odbavení. Vše probíhá hladce. Je tady i docela málo lidí.
Venku máme všechna zavazadla a před halou nás čeká zástupce místní cestovky s minibusem.
Jedeme do hotelu a vyrážíme do města. Nejdříve hledáme vak pro nosiče pro dva klienty, kteří nechtějí brát vlastní batohy. Dvě nepromokavé tašky North Face stojí 3000 rupek. Jedná menší jedna velká. Další zastávka je na večeři do mě oblíbené restaurace.
V Thamelu zrovna dělají nový asfalt. Všude je lepivá hmota, která se nám lepí na boty. Bordel pak roznášíme po hotelu, v obchodech i restauraci. Nikoho to velice nevzrušuje. Vyřešili to položením novin na zem, takže se nám na boty navíc lepí i ty noviny. Auto které přiváží nový asfalt vždy vyklopí celou korbu na zem. U toho nadzvedává všechny elektrické vedení v ulici. Další borci lopatami rozhrnují žhavý asfalt. Nakonec jezdí válec a rovná povrch. Takto snad objíždí celou noc náš hotel, protože randál stroje slyšíme až do probuzení. Cestou z večeře jdeme ještě na chvíli do baru. Hraje tam skvěle živá kapela na dvě kytary a bednu. Bavíme se asi do půlnoci. Kathmandu je na noční zábavu skvělé město.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský