2. 6. 2020

Koronavirus - opatření ve Francii

Nová fáze uvolňování opatření ve Francii vstupuje v platnost od 2. června. Další pak od 22. června 2020.

Informace k tématu (v angličtině) najdete ke stažení ZDE.

Území Francie bylo na začátku uvolňování opatření před 3 týdny rozděleno podle vývoje epidemiologické situace do 3 barevných zón a uvolňování opatření v nich probíhá postupně.
Díky zlepšení sanitární situace se již velká většina francouzského území nachází v tzv. zelené zóně. Paříž, region Ile de France a 2 zámořské departementy Mayotte a Guyane byly zatím zařazeny do oranžové zóny a uvolňování opatření zde bude v následujících 3 týdnech probíhat opatrněji než na zbytku území.
Od 2. června se ruší zákaz cestovat dále než 100 km od místa bydliště. Bude tedy možné opět cestovat po celém území bez derogačního osvědčení. Cesty z a do Paříže zatím dále zůstávají spojené s nějakou formou karantény.
Pokud to situace dovolí, hranice by se měly otevřít od 15. června, bez nutnosti karantény pro cestovatele z Evropské unie. Francie bude uplatňovat princip reciprocity pro státy, které své hranice nechají uzavřené pro cestovatele z francouzského území nebo jim uloží karanténu. Vnější hranice Evropské Unie zůstanou uzavřené nejméně do tohoto data a rozhodnutí o jejich otevření bude přijato na evropské úrovni.
Restaurace, bary a kavárny, které se nacházejí v zelených zónach, mohou otevřít od 2. června s tím, že budou uplatňovat dodržování hygienických opatření (vzdálenost mezi stoly, omezení počtu osob u jednoho stolu na 10 osob, povinná rouška pro personál i klienty, když nesedí u stolu). V oranžových zónach mohou otevřít venkovní terasy. Kempy, prázdninové vesničky a jiná ubytovací zařízení v zelených zónách mohou také od 2. června otevřít, zařízení v oranžových zónách budou moci otevřít až od 22. června. Pro hotely budou platit nová hygienická nařízení, která zajistí bezpečnost pro klienty.
Velká muzea a památky mohou otevřít po celém území Francie od 2. června (menší muzea a památky mohly otevřít již v první vlně uvolňování). Bude zde povinné nosit roušku. Zábavní parky a zábavní parky v exteriérech v zelených zónách mohou otevřít také od 2. června (max 5 000 osob najednou) a v oranžových zónách od 22. června Stejně tak to platí pro divadla a koncertní sály, od 2. června mohou otevřít v zelených zónách (striktní pravidla co se odstupů týče) a od 22. června v oranžových zónách. Kina a dětské tábory mohou otevřít od 22. června na celém území. Diskotéky a herny zůstávají minimálně do tohoto data zavřené.
Parky a zahrady mohou na celém území otevřít od 30. května. Od 2. června budou na celém území otevřené pláže, jezera a další vodní plochy.
Shromáždění osob je až do 21 .června povoleno do max. 10 osob. Sportovní akce s účastí veřejnosti zůstávájí do tohoto data zakázané. Festivaly a veletrhy s účastí více než 5 000 osob jsou do odvolání zakázány.
Dobrovolná aplikace « STOP Covid », která bude zdarma sloužit pro vystopování nemocných a osob, které jimi mohly být nakaženy, bude v spuštěna v nejbližší době.

Zdroj: Atout France

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský