2. 4. 2017

Jak se vybavit na rodinnou dovolenou na kole

Patříte mezi vášnivé cyklisty a vaše ideální dovolená je spojena s tím, že budete brázdit zajímavou přírodou na kolech? Pokud ano, podívejte se s námi, jak se na takovou dovolenou vybavit, pokud vyrážíte s celou rodinou.

Nejprve zkontrolujte a seřiďte vaše jízdní kola, aby byla zajištěna jak bezpečnost vaše, tak třeba i ostatních účastníků silničního provozu. A co neopomenout dále?

Zaměřte se na své děti

Pokud máte malé děti, je třeba se zaměřit i na ně. Tedy na to, aby mohly na cyklistickou dovolenou bez potíží nejenom vyrazit, ale aby s vámi byli i na jednotlivých vyjížďkách. Pokud máte děti menší, nabízejí se dvě možné varianty, jak je vzít s sebou. Tou první jsou dětské cyklosedačky. Ty dnes můžete umístit na přední nebo zadní část kola, posadit do nich vaše dítě a vyrazit vstříc novým zážitkům. Moderní varianty daných sedaček nabídnou bezpečnost, komfort, ale i skvělé technické parametry. Druhou možností, jak vzít svého potomka s sebou na výlet, jsou moderní vozíky, které lze umístit za kolo, zapřáhnout pomocí tyče a rázem už nic nebrání příjemnému a pohodlnému výletu, jak pro vás, tak i pro vaše dítě.
Pokud už je váš potomek odrostlejší, můžete mu pořídit vlastní kolo. Pokud jízdu zvládá bez problémů, může jet s vámi samostatně. Pokud ne, budou se hodit různé tažné tyče, pomocí kterých přimontujete jeho kolo k tomu svému, a za sebou ho táhnete podobně, jako na vozíku. Ale s tím rozdílem, že vaše dítě sedí na kole.

Mějte po ruce vše, co potřebujete

Rodinný cyklistický výlet by měl být spojený i s tím, že budete mít vždy po ruce to, co můžete potřebovat vy, nebo kdokoliv z vaší rodiny. Ideální je využívat klasické nebo cyklistické batohy. Do nich můžete umístit teplejší oblečení, stejně jako sem můžete své svršky odložit. Dobré je vzít také pláštěnku, dostatek tekutin, ale i svačinu. I když různých cyklistických hospůdek je stále více, jsou místa, kde je lepší spoléhat raději sami na sebe. Pokud chcete být plně připraveni, mohou se hodit i brašny na kolo, ve kterých budete mít umístěny věci na ošetření případných poranění, stejně jako kapesníky a další věci, které na svých cestách s dětmi a celou rodinou rozhodně budou k užitku.

Myslete i na jízdní komplikace

Kolo je jenom stroj a trasy nejsou vždy dokonalé. Čas od času tedy může přijít technická komplikace. Dobré je proto mít k dispozici základní nářadí, pomocí kterého můžete jakékoliv drobné problémy kdykoliv opravit. Ideální jsou různé klíče a imbusy, pomocí kterých dnes není problém odstranit jakýkoliv technický problém. Počítat je třeba i s možným rizikem toho, že píchnete. V takovém případě si na cyklistický výlet přibalte buď náhradní duši, nebo klasické lepení - opravnou sadu, pomocí které můžete píchlou duši jednoduše opravit. Dále by měla být samozřejmou součástí výbavy také pumpička, která se při defektu také velmi hodí.

Bezpečnost nepodceňujte

Jak u dospělých, tak zvláště potom u dětí není radno podceňovat bezpečnost. Pokud začneme u vašeho kola, je správné, aby mělo svou základní povinnou výbavu. Hlavně potom světla a odrazky. Dále neopomíjejte také pořízení cyklistické přilby, která může zachránit i život. Na celkové pohodlí při jízdě ale má vliv i pořízení cyklistických brýlí, které navíc mohou eliminovat vlétnutí hmyzu do oka. Co je považováno také za naprostou samozřejmost, to jsou cyklistické rukavice. Při delších jízdách rozhodně přispějí k tomu, že otlaky na vašich dlaních budou z celodenního držení řídítek minimální.
Jakmile máte i tyto drobnosti, už vám zbývá jenom jedna poslední věc – už jenom zabalit potřebné věci, domluvit ubytování a vyrazit vstříc zajímavým zážitkům, které budou spojeny s každodenními cyklovýlety.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský