5. 9. 2016

Jak připravit lyže na zimu

Je čas vytáhnout lyže ze sklepa a připravit je na zimní sezónu. Připravili jsme pár tipů, čemu se nejvíce věnovat, jak a kdy správně lyže připravit.

Kdy servis ? Po sezóně nebo před ?

Správný lyžař provádí údržbu lyží na konci sezóny, tj. na jaře. Do struktury lehce poničené skluznice se totiž vosk dostane hlouběji a lépe se tam udrží. Navíc během celého léta je skluznice chráněná před vyschnutím. Servis Vám vosk nechá na lyžích a před sezónou se jen stáhne a rozleští.

Jak správně skladovat lyže

V létě uchovávejte lyže v chladné a suché místnosti. U špičky a u paty je sepněte spojovacími pásky. Neskladujte lyže ve vaku. Bývá tam vlhko a reziví hrany. Na lyže nic nepokládejte, aby nedošlo k jejich prohnutí.

Pokud vyrazíte do servisu až před sezónou (tj. na podzim), nenechávejte to na poslední chvíli. Ušetříte si nervy ve frontách a nebudete se muset strachovat, jestli se to do odjezdu na zájezd stihne.

Co takový servis obnáší ?

  • broušení hran
  • voskování skluznice
  • zacelení nerovností na skluznici
  • případně přenastaví bezpečnostní vázání

Správný servis vyrovná skluznici do roviny, poté na skluznici vytvoří strukturu, která usnadňuje skluz a lépe vede lyže na sněhu.

K čemu jsou dobré ostré hrany ?

Dobře ošetřené hrany pomohou lyžaři správně a přesně najíždět do oblouků a zase z něj vyjet. Jízdu si na ostrých hranách lépe užijete. Na druhou stranu si rychleji zničíte rukavice :-)

Pod jakým úhlem se brousí hrany ?

Odklonění (úhlování) z boku o jeden a více stupňů je vhodné na tvrdé až ledovaté povrchy a pro pokročilé lyžaře. Nejčastější hodnoty tohoto odklonění jsou 89°, 88° a nebo 87°. Závodníci většinou používají uhel 88°-87 (na lyžích pro obří slalom), výjimečně 86° (na lyžích pro slalom).

Jak poznáte, že už to má lyže za sebou ?

„Vypráskaná“ lyže, nedrží na tvrdém. Nápadně se jí klepou špičky bez známky pružení, nedrží dobře v oblouku, je neklidná a rozvibrovaná. Dobrá sendvičová lyže vydrží hodně. Pokles výkonu je velmi pozvolný a mohl by vydržet až do konce hran. Tj. klidně 3 až 5 let - záleží na používání.

Z tohoto důvodu nedoporučujeme kupovat bazarové lyže, natož pak lyže vyřazené z půjčoven. V naprosté většině se jedná o lyže již prošlápnuté.

Nové lyže koupit nebo půjčit ?

Trend je jasný. Naprostá většina lyžařů dnes jezdí na lyžích půjčených. Má to mnoho výhod:

  • každý rok jezdíte na nových lyžích
  • po každém půjčení dostávají lyže servis, který je v ceně
  • můžete vyzkoušet i během sezóny několik typů lyží
  • lyže nemusíte skladovat, ušetříte místo v garáži.

Nemluvím o ekonomické stránce. Půjčovné lyží vychází cca na 450 Kč/den. Za týden dáte za půjčovné kolem 2000 Kč v kategorii TOP, tedy za lyže, jejichž pořizovací cena se pohybuje kolem 20.000 Kč a více. Můžete si tedy za stejné peníze půjčit lyže 10x ! Pokud jezdíte na zimní dovolenou 2x ročně, můžete si za stejné peníze půjčovat lyže 5 let.
A to je přesně doba, za kterou již máte své nové lyže prošlápnuté nebo v horším případně ukradnuté :-)

A co Vy ? těšíte se na zimu ? Jak skladujete lyže ? Máte co říct k tomuto tématu ? Podělte se s ostatními na našich facebookových stránkách.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský