2. 2. 2022

Grossglockner - okolím rakouského velikána - program

Přechod Vysokými Taurami v okolí nejvyšší hory Rakouska Grossglockner (3798 m.n.m) v doprovodu zkušeného průvodce

1. den: V ranních a dopoledních hodinách odjezd z Kroměříže a Brna, přes Prahu a České Budějovice do Rakouska (denní přejezd). V infocentru na parkovišti Kaiser-Franz-Josefs-Hoehe (2.370 m. n. m.) na konci úchvatné a motorkáři oblíbené panoramatické horské silnice Großglocknerstraße s výhledem na severní stranu masivu Grossglockneru si prohlédneme stálou výstavu o historii dobývání alpských horských velikánů a následně sestoupíme podél lanovky pod ledovec Pasterzenkees (2.130 m. n. m.) a poté na rozcvičení stezkou Alpe Adria Trail pomalu vystoupáme k našemu dnešnímu ubytovacímu zařízení – horské chatě Glocknerhause.

2. den: Mírným klesáním chodníkem Alpe Adria Trail a pro změnu následným stoupáním horskou cestou Elderfelder weg údolím Gössnitztal na nádhernou horskou chatu Elberfelder hutte (2.346 m. n. m), kterou už roky vede náš dobrý kamarád a excelentní horský vůdce Herbert. (16 km, 7 hod., ↑ 900 m, ↓ 650 m)

3. den: Z chaty Elberfelder hutte výstup cestou Wiener Hohenweg podél ledovcové morény do sedla Kesselkeessattel (2.980 m.n.m.), odtud cestou Kärntner Grenzweg sestup nádherným žlebem s dech beroucími výhledy do sedla Peischlachtörl (2.484 m. n. m.). a poté kamenitou pěšinou úbočím hory Kastenegg do našeho dnešního nocležiště – horské boudy Glorerhütte (2.651 m.n.m.). Pro odvážné možný výstup na Böses Weibl – 3.119 m.n.m. (9 km, 6 hod., ↑ 1.000 m, ↓ 650 m)

4. den: Z chaty Glorerhütte máme několik možností, jak se vrátit k našemu mikrobusu. Vybere si opravdu každý. Pohodáři sestoupí údolím potoka Leiterbach, sporťáci to dají stezkou Wiener Hőhenweg k nové chatě Salmhütte (2.638 m. n. m.) a odtud úbočím doliny Leitertal přes sedlo Stockerscharte (2.442 m.n.m.) strmým sestupem k přehradě Margaritzenstausee. Z hráze je to jen pár minut na parkoviště, kde čeká mikrobus CK Frčíme. (11 km, 7 hod., ↑ 320 m, ↓ 850 m). Návrat přes České Budějovice, Prahu a Brno do Kroměříže.

Grossglockner

Detaily k zájezdu najdeš zde.

Klejna Pavel
Autor:
Pavel Klejna