19. 4. 2023

Gerlachovský štít a Rysy - program

Výstup na Nejvyšší hory Slovenska a Polska

Výstup na nejvyšší vrcholy našich sousedů je nezapomenutelným zážitkem a výzvou, pro každého nadšeného horala!

1.den: V odpoledních hodinách vyrazíme z nástupních míst na Slovensko a ubytujeme se v penzionu ve Štrbě. Povíme si nějaké důležité informace ohledně výstupu, sbalíme si věci a rozdělíme se do dvou skupin po třech lidech. Je to z toho důvodu, že horský vůdce může vzít na lano v létě nejvíce tři lidi.

2.den: Brzy ráno vyrazíme autem do Tatranské Polianky, kde na nás bude čekat taxík a první skupinu na Gerlach vyveze ke Sliezskemu domu. Tam si vás převezme horský vůdce a další postup bude v jeho režii. Zvolí výstupovou trasu, vysvětlí vám co a jak, dá vám vybavení potřebné k výstupu a půjdete k vrcholu. Po sestupu máte opět zařízený taxík, takže si můžete dát v klidu občerstvení nebo oběd na Slezském a sjedete do Polianky, kde na vás bude čekat minibus. Druhá skupinka pojede s průvodcem ke Štrbskému Plesu a odsud vyrazí turisticky přes Popradské pleso na vrchol Rysy (2503 m.n.m), kde je podle mnohých návštěvníků nejkrásnější výhled do všech světových stran. Cestou se stavíme na občerstvení na nejvýše položené chatě v Tatrách, Chatě pod Rysmi (2250 m.n.m). Sestoupíme k autu, vyzvedneme skupinku z Gerlachu a přejedem k ubytování, kde si sdělíme vrcholové dojmy.

3.den: Program stejný jako předchozí den, s tím, že se vymění skupiny. Po sestupu odjezd domů. Návrat v nočních hodinách dle provozu.

Náročnost výstupu na Gerlachovský štít: 6-8 hodin, 1100 m převýšení

Náročnost výstupu na Rysy: 6- 7 hod, 1200 m převýšení

Výstup na Gerlachovský štít zvládne každý kdo má dobrou fyzickou kondici a umí se pohybovat ve skalnatém terénu. Povinné vybavení je stejné jako při běžné túře v horách (pohorky, batoh, náhradní oblečení, mobilní telefon).

Pro rezervaci zájezdu stačí kiknout na tento odkaz.

243120957_10209743318936834_523080536539876323_n
Autor:
Patrik Škoda