20. 10. 2017

Everest trek - aklimatizace v Namche

První výhledy na Everest a další nádherné hory. Dnes vyrážíme do Šerpských vesnic Khumjung a Khunde.

Snídaně na 7.30, kousek po 8 vyrážíme jen tak, nalehko směrem do kopce na východ. Z Namche se táhnou davy lidí. Je úplně jasno. Přímo z Namche vidíme Thamserku a taky svatou horu na severu a celé pohoří na jihu. Hned nad městem je křižovatka. Někteří pokračují vlevo, to nás ale čeká až zítra. My stoupáme po pravé cestě směrem na bývalé vojenské letiště a základnu. Ještě dnes na této straně funguje malá vojenská jednotka. Už tady ale nejsou rezavé vrtulníky a pytle s ukrytými odstřelovači. Druhá polovina kopce dnes patří dvěma muzeím. Jedno soukromé, kde se platí vstupné, druhé je zdarma. Na samotném vrcholku kopce je pěkný památník Tenzinga Norgueje a především se nám odkrývá úžasný výhled na všechny vrcholy naší další cesty. Vidíme Everest, schovaný za Nuptse, Lhotse a Lhotse Sharp. Taky krásnou Ama Dablam. Všichni nadšeně fotí. Je tady hodně trekařů, ale to vůbec nevadí. Všichni stejně hledí jen tím jedním směrem. Na kopečku trávíme minimálně hodinu. Vracíme se přes malé muzeum, kde jsou exponáty k přírodě a horolezectví. Vstup je zdarma. Pokračujeme dolů z kopce směr zpět do Namche k soukromému muzeu. Odtud stoupá pěšina viditelná z dálky, plná turistů. Stoupá po hřebeni nahoru k hotelu Everest View hotel, kde dnes celý den přistávají vrtulníky. Cesta nahoru může trvat taky cca hodinu. Na pěkném paloučku před malou lodgií máme pauzu s výhledy na jižní hory. Pokračujeme k hotelu a k vrtulníkům. Stojí tady dva. Fotíme si je a díváme se jak odlétají a přilétají. Kousek od nich je vysílač. Za ním je skvělý výhled na Everest a hlavně tu není téměř nikdo. Sedíme na paloučku na vyhlídce další hodinu a fotíme si tu nádheru. Pokračujeme do hotelu. Vstup volný, ale k vidění tam nic není. Je to velmi drahý hotel, kde se ubytování počítá v dolarech a ne v rupijích. Údajně zde jezdí Korejci a Němci jen na pobyt s výhledem na Everest. Spojí to s vyhlidkovým letem a letí zase domů.
My pokračujeme od hlavního vstupu doprava podél toalet do lesa, kde vede pěšina. Postupně sestupujeme dolů až vidíme pohled na první Sherpskou vesnici Khumjung. Zajímavá je tím, že domy mají všechny zelenou střechu. Je to údajně na přání Hillaryho, který vesnici zakládal a chtěl zde vytvořit zelené údolí. Jeho projekt se nesetkal úplně s pochopením a v tomto údolí nejdříve nechtěl nikdo bydlet. Své útočiště zde našla až kolonie indů. Takže v Sherpské vesnici bydlí indové. Je pravda že je to tady takové jiné. Domy jsou velmi podobné jeden druhému a mezi sebou mají políčka k pěstování zeleniny. Zrovna sklízejí brambory. Je zajímavé, že je ukládají do velké díry v zemi a zaházejí listím a hlínou na uskladnění na zimu.
Kousek od školy si dáváme obědovou pauzu. Na jídlo čekáme dlouho. Čas si zkracujeme létáním s dronem. To se líbí hlavně místním dětem, které na dron mávají a vesele poskakují.
Naše další kroky směřují do zdejší školy. Je prázdná, žádné děti. Jsou ještě prázdniny. Nastoupí údajně během jednoho týdne. Školu tvoří několik budov, velké hřiště na fotbal a několik průlezek pro ty nejmenší. Celá škola je oplocená. Hned vedle školní zdi je nejdelší modlitební zeď v Khumbu. Neuvěřitelné množství kamenů, všechny popsané mantrami a poskládané do dlouhé zdi vedoucí k hlavnímu chortenu na začátku. Pokračujeme mezi budovami a políčky k místní gompě, kde je údajně ukrytá lebka Yettiho. Ve skutečnosti se jedná o lebku kozy, ale průzkumy v New Yorku prokázaly, že jsou na lebce velmi staré vlasy. Vstupné 100 NPR. Další cesta vede na západ, do vesnice Khunde. Je tam nemocnice a hlavně mnoho budov se zelenou střechou. Čas pokročil a proto se moc nezdržujeme a z vesnice klesáme rovnou k letišti, které už jako letiště neslouží, protože bylo postaveno tak vysoko, že zde žádné letadlo nevyletí. Užívá se jako nákladní letiště pro dopravu nadměrných nákladů ruskými vojenskými vrtulníky.
Po cestě dolů do Namche Tomáš vypustil dron a letěl s ním nad Namche. Zpozoroval to náš Jam a hodně se rozčílil. Je asi pravda, že dron tady berou jako určitý způsob špionáže a navíc je zde vojenská základna. Bez povolení z KTM je tady riziko zatčení, zabavení dronu a deportace do vězení v Kathmandu. Náš průvodce upozorňuje, že už něco takového viděl. Vojáci přiletěli vrtulníkem a dron i jeho pilota zatkli. Takže jsme asi dolétali.
Procházíme Namche Bazar a celkem brzy končíme v naší jídelně. Nakonec jsme našlapali docela dost. Přicházíme kolem 16.30, možná 17 hod. Večery trávíme u internetu, hrajeme kostky, čteme si z průvodce nebo jen tak probíráme zážitky z dnešního dne.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský