15. 10. 2017

Dubaj - první zastávka na cestě do Nepálu

Město které vyrostlo v poušti. Z nuly tady vybudovali neuvěřitelný přepych, ale jen tak na oko.

Samotný let do Dubaje asi nestojí za velký komentář. Letíme nízkonakladovkou, tak asi nikdo nečekal nic jiného, než že to prostě poletí. A letělo. Za cca 6 ten jsme v Dubaji. Časový posun dvě hodiny, takže už je 22 hodin.
Co mě překvapilo byly úžasně vyžehlené a čisté bílé dželaby místních celníků. Oční měli taky černé čelenky. Škoda že se nesmějí fotit.
Měním místní dirhamy. Ceny je třeba násobit šesti na české koruny. Náš cíl je hotel. Po krátké poradě vyrážíme pěšky podél hlavní cesty na metro. Je to asi 20 minut chůze od letiště. Venku je teď v noci přes třicet stupňů, takže jsme za chvíli pěkně slití potem. Naopak v metru je ledová klimatizace. Překvapení číslo dvě - ženy mají v metru svůj vstup i svůj vagón. Když mezi ně vleze muž, dostane pokutu 100 dirhamů. Za kouření v metru je taky pokuta - 200 dirhamů. Metro stojí 6 dirhamů a veze nás asi 6 zastávek do čtvrti plné pakistánců, indů, zkrátka už to pomalu poznávám. Náš hotel je v pohodě. Jmenuje se Ana a je docela čistý. Někteří vyrážíme ještě do obchodů. Hodně už jich je uzavřených, ale na orientaci v cenách to stačí. Překvapení číslo tři -je tady docela levně. Ceny srovnatelné s ČR i nižší. Třeba litr balené vody 12 Kč. Tedy určitě jsou tady i luxusní a mnohem dražší čtvrti. Ale tady, kde jsme my, se dá levně bydlet i jíst. Asi tady někdy vyrazím na dovolenou s FRČÍME :-) Jinak plné obchody piva. Různé příchutě, láhve malé, velké... Super - jenna všech je velký nápis alkohol 0 %.

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský