26. 11. 2020

Aktuální lyžařská situace v Evropě

Aktuálně je otevřeno pouze několik lyžařských středisek pouze ve Švýcarsku, kam ale český občan de facto cestovat nemůže (povinná 10denní karanténa bez výjimek). Střediska ve Franci, Itálii, v Německu i Rakousku zatím sezonu nezahájila, data jejich otevření nejsou známa.

Cervinia-zermattShrnutí:
Aktuálně je otevřeno pouze několik lyžařských středisek pouze ve Švýcarsku, kam ale český občan de facto cestovat nemůže (povinná 10denní karanténa bez výjimek). Střediska ve Franci, Itálii, v Německu i Rakousku zatím sezonu nezahájila, data jejich otevření nejsou známa. Ve všech uváděných zemích aktuálně probíhá debata a vzájemná koordinace, kdy bude nejvhodnější střediska otevřít. Předběžná situace je taková, že Francie a Itálie nejspíše střediska otevřou až během ledna 2021, v Rakousku se hovoří předběžně o datu od 18. 12. 2020, v Německu probíhá diskuse o prodloužení stávající uzávěry ubytovacích kapacit až do 20.12.2020, nicméně v Bavorsku by provozovatelé rádi zahájili sezónu již počátkem prosince.

Francie: Francie dnes 1.12.2020 potvrdila, že francouzská střediska budou uzavřena po celý prosinec a část ledna. Čekáme na vyjádření, kdy v lednu budou střediska k dispozici funkční lyžařům. Dne 24.11.2020 večer se k tématu nadcházející lyžařské sezóny vyjádřil prezident Macron v TV vystoupení: Potvrdil, že probíhají konzultace mezi vládou a představiteli obcí, lyžařských středisek a dalších zástupců odvětví. Rozhodnutí by měla být známa "velmi brzy" (v médiích se hovoří o datum cca kolem 10. 12.). Zároveň však prezident Macron sdělil, že se mu "zdá nemožné uvažovat o otevření (lyžařských středisek) na svátky" a že by bylo mnohem vhodnější, aby se zahájení sezony uskutečnilo až během ledna za dobrých podmínek. Závěrem prezident uvedl, že Francie se bude v tomto směru "koordinovat se svými evropskými sousedy". Dodáváme, že v prezidentově včerejším projevu byly oznámeny 3 fáze postupného rozvolňování stávajících restrikcí, pokud to umožní epidemiologický vývoj. Posledním datem, k němuž mají být mj. otevřené restaurace a obnovena prezenční výuka na gymnáziích, je nyní až 20. leden. Do té doby budou přetrvávat i omezení volného pohybu, byť v postupně zmírňované podobě.

Itálie: Aktuálně jsou všechna lyžařská střediska na severu IT uzavřena a to minimálně do 3.12.2020, do kdy platí současný vládní dekret resp. vyhláška IT min. zdravotnictví s omezeními proti šíření COVID-19. Střediska jsou uzavřena bez ohledu na rozdělení jednotlivých IT regionů do barevných zón dle epidemiologické situace. Výjimku z tohoto opatření mají registrovaní závodní lyžaři a mezinárodní lyžařské soutěže (Světový pohár atd.). Pro úplnost dodáváme, že většina středisek s výjimkou autonomní provincie Trento, se nachází v tzv. červené zóně: regiony Lombardie, Piemont, Valle d´Aosta a autonomní provincie Alto Adige, kde platí de facto zákaz vycházení (lyžování mezi důvody opuštění bydliště nepatří) resp. v oranžové zóně Friuli Venezia Giulia, kde platí zákaz opuštění obce/města a lyžování mezi důvody opuštění bydliště nepatří. V naprosté většině středisek jsou uzavřené také veškeré služby tedy hotely, restaurace a bary. Italský premiér Conte se v TV rozhovoru dne 23. 11. vyjádřil ohledně otevření lyžařských středisek na vánoční prázdniny negativně.

Německo:
Momentálně jsou všechna lyžařská střediska jak v německých Alpách, tak v Bavorském lese uzavřena. Není povoleno přenocování v hotelech a penzionech. Provozovatelé zatím počítají se zahájením sezóny v první polovině prosince.
Pro provoz středisek se zatím bez ohledu na případná další rozhodnutí počítá s následujícími opatřeními: udržování vzdálenosti 1,5m, zakrytá ústa a nos všude tam, kde nelze dodržet odstup, pravidelné čištění povrchů a předmětů, bezkontaktní platby na pokladnách. Momentálně neexistují žádná kapacitní omezení v lanovkách, ale velké lanovky budou smět převážet jen 60 až 80 procent původního počtu lyžařů. Lanovky budou pravidelně větrány. Také se plánuje použití mobilní aplikace „Gäste-Tracing“, která by měla pomoci sledovat řetězce infekcí. Její použití bude dobrovolné. Skipasy budou k dispozici jen online, čímž se má zabránit. Podle počtu nakažených se mohou objevovat nová pravidla a předpisy v jednotlivých regionech.
Bavorská vláda v nejbližších dnech rozhodne, zda bude otevření lanovek, hotelů a penzionů povoleno. Momentálně se diskutuje o prodloužení částečné uzávěry až do 20. prosince.

Rakousko: Rakouská lyžařská střediska jsou po dobu právě trvajícího lockdownu uzavřena minimálně do 6. 12. 2020. Další vývoj bude záviset na vývoji epidemiologické situace; konkrétní termíny zahájení lyžařské sezóny tudíž nejsou známy a prognózy jsou nejisté. Dle vyjádření prezidentky rakouské asociace hotelů M. Reittererové lze za realistické datum zahájení lyžařské sezóny v Rakousku považovat 18. prosinec. Převládá názor, že lyžařská sezóna 2020/2021 v Rakousku proběhne, avšak při respektování přísných hygienicko-epidemiologických opatření.
Švýcarsko:
Některá švýcarská lyžařská střediska (asi 3 - 4) jsou již částečně otevřená. Obecně se dá říci, že Švýcarsko prozatím počítá se zahájením zimní sezóny dle plánu - tj. na začátku prosince. Výjimkou mohou být kantony, které mají úplný lockdown (francouzsky hovořící). S žádným omezením přes vánoční svátky se prozatím nepočítá. Nicméně pro provoz středisek je nutné dodržování ochranných konceptů, které schválila federální vláda, tj. roušky v lanovkách a na vlecích, dodržování rozestupů pří čekání ve frontách, dezinfekce rukou před nástupem do lanovek, větrání kabinek lanovek a snížení počtu lidí, kteří se v lanovce mohou přepravovat. Dále důsledná registrace kontaktů v restauracích a místech pro občerstvení. Spoustu z nich přechází pro nadcházející sezónu spíše na self-service obsloužení. Platí i doporučení nakoupit permanentky on-line, aby se netvořily u okének zbytečné fronty.
Pro připomenutí: ČR nadále figuruje na švýcarském seznamu rizikových zemí, tzn. že lidé přijíždějící z ČR do Švýcarska musí absolvovat povinnou 10 denní karanténu, která nemůže být nahrazena testem. Žádná výjimka pro lyžaře/turisty není.

Zdroj: konzulární odbor, MZV ČR

josef-kretinsky
Autor:
Josef Křetinský