31. 12. 2022

Ferratový ráj v Dolomitech - program

V tomto blogu se dočtete podrobnosti a plánovaný program ferratového zájezdu do Dolomit

1.den: V ranních hodinnách odjezd z nástupních míst přes Rakousko do italské Cortiny d'Ampezzo. Po cestě se stavíme k jezeru Lago di Lendro, kde se projdeme a dáme kávu. Dle času a chuti se můžeme podívat do Cortiny nebo nechat na další den. Přejedeme na ubytování, řekneme si veškeré nezbytné informace o ferratách, vysvětlíme a ukážeme. Seznámíme se také s programem na následující den.

2.den: Vyjedeme autem na parkoviště k Tre Cime, odkud vede horská cesta až k chatě Dreizinnen u které je naše první ferrata na Toblinger knoten (C). Po vylezení si dáme v chatě občerstvení kdo bude chtít, nasadíme čelovky a vydáme se do tunelu, který je nástup na naši druhou ferratu. Ferrata De Luca Innerkofler (C) nás zavede na vrchol hory Paternkofel, kde za 1. světové války byla velitelská pozorovatelna. Celou dobu nás trasa vede okolo Cim, které jsou z každého úhlu fotogenické tak, že jich máte brzy plný telefon. Dojdeme k autu a přejedeme k horské farmě, kde se dá občerstvit z místních surovin a případně nakoupit. Přejedeme na ubytování a řekneme si plán třetího dne.

3.den: Autem se dopravíme na parkoviště a vyrazíme na nástup via ferraty Giovanni Lipella (C), který nám zabere asi hodinu a půl. Opět nasadíme čelovky a začneme stoupat tunelem, který nás dovede až k prvnímu zajištěnému místu. Ferrata nám zabere asi 4 hodiny na vrchol Tofana di Rozes (3225 m.n.m). Ferrata hodně traverzuje, nejedná se o čtyřhodinové lezení v pravém slova smyslu, není zde mnoho náročnějších technických pasáží, avšak je potřeba dobrá fyzická kondice. Za celý den překonáme převýšení asi 1300 metrů, samozřejmě s přestávkami, svačinou, focením atd. Sejdeme k autu a přejezd na ubytování s možnou zastávkou v obchodě nebo restauraci.

4.den: Ráno si sbalíme věci, protože se už nebudeme vracet na ubytování, a přesuneme se k jezeru Lago di Misurina. Odsud vyrazíme na nástup via ferraty Ceria Merlone (C), která vede na Cimu Cadin (2766 m.n.m). Po sestupu se stavíme v horské chatě Fonda Savio na občerstvení, sestoupíme k autu a vyrazíme k domovu.

Pro rezervaci na tento zájezd stačí kliknout sem.

243120957_10209743318936834_523080536539876323_n
Autor:
Patrik Škoda